METEOROLOZI UPOZORAVAJU - BIT ĆE HAOS

Sprema se ludilo: Nakon ledenog talasa, već iduće sedmice stiže ogromna promjena vremena!

Hronika 27.02.18, 16:01h

Sprema se ludilo: Nakon ledenog talasa, već iduće sedmice stiže ogromna promjena vremena!
Kako najavljuje popularni norveški meteorološki institut Yr.no., u ovom dijelu Evrope temperature u unutrašnjosti bit će u minusu sve do subote, a onda će se u nedjelju popeti u plus i neprekidno rasti

 


Pravi haos najavljuju meteorolozi u regionu, nakon što već tokom vikenda temeperature počnu da rastu, a sunce počne otapati snijeg.


Kako najavljuje popularni norveški meteorološki institut Yr.no., u ovom dijelu Evrope temperature u unutrašnjosti bit će u minusu sve do subote, a onda će se u nedjelju popeti u plus i neprekidno rasti.


Prema prognozama koje se odnose na Hrvatsku, koja je trenutno okovana ledom i snijegom, u idući četvrtak u Zagrebu bi najviša dnevna temperatura mogla skočiti čak i do 16°C u plusu, a za Osijek se najavljuje nevjerojatnih kasnoproljetnih 20 stepeni!


I u nastavku mjeseca prognozira se promjenjivo vrijeme, bit će tu i sunca i kiše, no jedno je sigurno - snijega više nema na vidiku, a ni polarnih hladnoća.


Šta kažu bh. meteorolozi?


Prema prognozama FHMZ-a, u Bosni i Hercegovini će do kraja ove radne sedmice preovladavati hladno i oblačno vrijeme sa snijegom, a najveća količina padavina tek se očekuje. Bit će to u petak, 2. marta, ali će u noći sa četvrtka na petak, u Hercegovini, snijeg usljed povećanja temperature zraka preći u kišu.


Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od – 17 °C do -10°C, a u Hercegovini od -7 °C do -2°C. Na planinama jutarnje temperature spuštat će se i ispod -20°C. Maksimalne temperature imat će vrijednosti između -8°C i -2°C u Bosni, a na jugu zemlje do 3°C.


Sve se polako mijenja za dana vikenda, 03. i 04. marta, kada će se zadržati i dalje oblačno vrijeme sa kišom, a u Bosni je na većim nadmorskim visinama moguć snijeg.


Međutim, prema trenutnim sinoptičkim kartama, iako se i naredne sedmice očekuje oblačno vrijeme sa kišom, a naručito u utorak, 06. marta, živa u termometru penje se iznad nule.


Već početkom sedmice temperatura zraka u BiH dostizat će i do 10°C, a pred kraj sedmice kretat će se između 7 °C i čak 14°C.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI