Novi talas promjena u monarhiji

Čistka u Saudijskoj Arabiji: Kralj Salman smijenio komandanta vojske i niz drugih zvaničnika

Front 27.02.18, 12:35h

Čistka u Saudijskoj Arabiji: Kralj Salman smijenio komandanta vojske i niz drugih zvaničnika
Kralj je smijenio i načelnike kompnenih i zračnih snaga. Nije naveden razlog za promjene, ali se sve dešava u vrijeme kada Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u ratu u Jemenu

 

Saudijski kralj Salman smijenio je jutros načelnika štaba vojske u novom talasu promjena u monarhiji, prenose agencije.

 

- General Abdul Rahman bin Saleh al-Bunyan, načelnik štaba je smijenjen – objavila je Saudi Press Agency (SPA) navodeći da je Fayyad al-Ruwaili imenovan na tu poziciju.

 

Kralj je smijenio i načelnike kompnenih i zračnih snaga. Nije naveden razlog za promjene, ali se sve dešava u vrijeme kada Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u ratu u Jemenu.

 

Salman je imenovao niz drugih nižih zvaničnika, guvernera, ministara i gradonačelnika, pri čemu je Tamadur bin Youssef al-Ramah imenovana za zamjenika ministra rada.

 

Među imenovanim je i zamjenik guvernera provincije Asir, princ Turki bin Talal, brat milijardera Alwaleed bin Talala, koji je bio uhapšen u antikorupcionoj istrazi, ali je kasnije sklopio nagodbu sa vlastima. Saudijski analitičar Ahmed al-Towayan je na državnoj televiziji istaknuo da se radi o uvođenju svježe krvi u vojnu vlast i mladih ljudi u državnu administraciju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI