Uštedite novac tokom hladnih dana

Osam savjeta uz koje ćete maksimalno zagrijati svoj dom i smanjiti račune za grijanje

Auto & Dom 26.02.18, 13:10h

Osam savjeta uz koje ćete maksimalno zagrijati svoj dom i smanjiti račune za grijanje
Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi

 

Kako biste optimalno iskoristili vaše radijatore bez da proljeće dočekate praznih džepova pročitajte kako na osam načina efikasnijje iskoristiti grijanje, bez obzira grijete li se na centralno grijanje, na drva, odnosno biomasu ili električnom energijom (bojler).

 

1. Izolirajte ulazna vrata doma

 

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod).

 

"Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. "

 

"Nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grijanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jest da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se također može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri", kaže dipl. ing. arh. Nevenka Vuković Varga. Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema van, bez vjetrobrana, ispred vrata može se postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i propuh.

 

2. Izolirajte stakla na prozorima koji su vam "višak"

 

"Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi "žrtvovati". To se naročito odnosi na staklenu opeku koja je izuzetno loša za gubitke topline. Ovo što vam predlažem i sama sam provjerila u praksi i funkcionira", savjetuje arhitektica Nevenka Vuković Varga.

 

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na točnu mjeru širine stakla (trebat će vam više stiropora, jer su ploče 50x100 centimetra) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

 

Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo skošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. pribadačom ili čavlićem bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite. Izvana spustite rolete jer su one dodatna izolacija.

 

3. Razmjestite namještaj u domu

 

Ovaj zimski 'makeover' doma potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Također, što je više moguće odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

 

4. Postavite tepih na pod

 

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim katovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

 

5. Nabavite prijenosnu grijalicu ( i smanjite peć)

 

Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša obitelj najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće bit će malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odijevate slojevito i nosite čarape i papuče.

 

"Nemojte pregrijavati prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijevih. Za svaki stupanj više utroši se 6 posto više energije", kažu stručnjaci.

 

6. Spriječite odlazak toplog zraka u dimnjak

 

Kad kamin nije u uporabi, topli unutarnji zrak odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog zraka uspije izaći kroz njega.

 

Jednostavno rješenje je da blokirate protok zraka balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon on će se automatski ispuhati pa se kuća neće napuniti dimom.

 

7. Vodite računa i o roletama i zavjesama

 

Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10 posto.

 

Ako se tijekom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline pa ih, ako je moguće, izolirajte.

 

8. Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta

 

"Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora", savjetuju stručnjaci.

 

"Tijekom zime nikako nije dobro ostaviti prozor otvoren na "kant". Na taj način se samo ohlađuju plohe otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama.

 

Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi", dodaje arhitektica Nevenka Vuković Varga.

 

(Zadovoljna, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI