NAGRADA ZA BH. GLUMCA U FIRENCI

Poseban pomen i Grand Prix Emiru Hadžihafizbegoviću za maestralnu ulogu Zeke u filmu 'Žaba'

Kultura 26.02.18, 10:04h

Poseban pomen i Grand Prix Emiru Hadžihafizbegoviću za maestralnu ulogu Zeke u filmu 'Žaba'
Sjajna glumačka ekipa (Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović) na čelu sa najpriznatijim i najnagrađivanijim glumcem Balkana, Emirom Hadžihafizbegovićem, ostvarili su, kako u teatru tako i na filmu, nezaboravne uloge i ispričali priču o ljudskosti koja prevazilazi sve granice i okvire, i koja rezonira sa svima nama, ma gdje se nalazili i kako se zvali

 


Na ovogodišnjem Balkan Florence Express filmskom festivalu posvećenom balkanskoj kinematografiji, koji se održava u Firenci, film Elmira Jukića „Žaba“ bio je dio takmičarskog programa.


Poseban pomen i Grand Prix nagradu za najbolju ulogu na festivalu dobio je glumac Emir Hadžihafizbegović za ulogu Zeke.


Film „Žaba“ snimljen je po istoimenom dramskom komadu koji već deset godina igra na punoj sceni Kamernog teatra 55. „Žaba” je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, u dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Film na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo kroz likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti.


Film se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje zbog stalne i bespoštedne borbe sa svojim unutarnjim demonima.


Sjajna glumačka ekipa (Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović) na čelu sa najpriznatijim i najnagrađivanijim glumcem Balkana, Emirom Hadžihafizbegovićem, ostvarili su, kako u teatru tako i na filmu, nezaboravne uloge i ispričali priču o ljudskosti koja prevazilazi sve granice i okvire, i koja rezonira sa svima nama, ma gdje se nalazili i kako se zvali.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI