Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Imamo ozbiljan problem, broj ilegalnih migranata je narastao za 600 do 700 posto!

Front 20.02.18, 13:50h

Imamo ozbiljan problem, broj ilegalnih migranata je narastao za 600 do 700 posto!
On je iznio podatak da je, nakon zatvaranja masovnog priliva ostalo u Srbiji „zaglavljenih“ oko 10 hiljada migranata, koji nisu mogli dalje ni u zapadnu Evropu, a nisu mogli ni nazad


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao da je nakon sporazuma EU i Turske te zaustavljanja „balkanske rute“ došlo do velikog povećanja ilegalnih migracija i otvorena je jedna nova, ilegalna ruta koja ide iz Turske, preko Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje prema zapadnoj Evropi.

 

Odgovarajući na delegatsko pitanje Martina Raguža u vezi s aktuelnom situacijom kad je u pitanju migrantska kriza i stanje na granicama BiH Mektić je rekao da u odnosu na sve ove zemlje, BiH ima jednu specifičnu ulogu, ima vanjsku granicu sa EU i „mi imamo dodatnu obavezu da štitimo vanjsku granicu EU od ovoga“.

 

- Mi imamo obavezu po kojoj nemamo izbora, moramo to presjecati, moramo svakog migranta zaustaviti ovdje, identificirati i moramo mu, u skladu s našim zakonima i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, dati tretman ovdje i tražiti način kako da to riješimo - naveo je Mektić.

 

On je iznio podatak da je, nakon zatvaranja masovnog priliva ostalo u Srbiji „zaglavljenih“ oko 10 hiljada migranata, koji nisu mogli dalje ni u zapadnu Evropu, a nisu mogli ni nazad.

 

- Srbija je to smjestila u neke izbjegličke centre, čak je jedan veoma blizu naše granice - kazao je Mektić.


Po njegovim riječima, od tih oko 10 hiljada sada je negdje oko tri hiljade u Srbije, a drugi su u na razne načine  otišli iz Srbije.

 

- U prošloj godini je registrirano blizu 800 migranata, u 2016. godini manje od 100, a za prva dva mjeseca ove godine već 300 migranata je ovdje, znači povećanje od 600 do 700 posto. To je ozbiljan problem. Mi se još uvijek sa tim problemom nosimo u okviru naših kapaciteta - rekao je ministar Mektić.

 

Kao problem je naveo nedovoljnu kadrovska popunjenost Granične policije kojoj nedostaje blizu 500 ljudi i neodgovarajuću materijalno-tehničku opremljenost.

 

- Na posljednoj sjednici FRONTEX-a sam predložio da se uvede neka vrsta monitoringa na granici između Crne Gore i Albanije, jer imam osjećaj da tu prolaze bez ikakve kontrole od strane međunarodnih policajaca. Mi smo spremni da damo dio naših graničnih policajaca za taj monitornig - kazao je ministar Mektić.  

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI