VIDEO/ IZ jedina nema ugovor sa državom

Čović blokira sporazum IZ-a i države, ima primjedbe zbog džuma-namaza, hadža, kurbana...

Front 20.02.18, 10:58h

Čović blokira sporazum IZ-a i države, ima primjedbe zbog džuma-namaza, hadža, kurbana...
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da potpisivanje sporazuma između Islamske zajednice i BiH blokira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovina, jedina od tri velike vjerske zajednice u ovoj zemlji, nema potpisan ugovor s državom. 

 

Prijedlog osnovnog ugovora između Islamske zajednice i države BiH usvojilo je Vijeće ministara BiH u septembru 2015. godine, a zatim je taj prijedlog Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavilo Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Međutim, taj ugovor, za razliku od ugovora sa drugim vjerskim zajednicama u BiH, nikada nije potpisan zbog primjedbi koje je iznio član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da potpisivanje sporazuma između Islamske zajednice i BiH blokira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

 

Nezvanično Čoviću smeta poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanje u njenim institucijama, arhiv, vakufska imovina i dr. Čović je navodno imao zamjerke i na specifične islamske obrede poput džuma namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme Ramazana te nošenja marame.

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odgovornim za to smatra svog kolegu Dragana Čovića. O tome kako se ovo vjersko pitanje pretvorilo u političko, više detalja u prilogu Al Jazeere.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI