nakon maratonske sjednice skupštine

Pala Vlada TK: Smijenjen premijer Bego Gutić, evo i njegove reakcije

Front 17.02.18, 18:23h

Pala Vlada TK: Smijenjen premijer Bego Gutić, evo i njegove reakcije
Posljedice unutrastranačkog sukoba SDA u Tuzlanskom kantonu kulminirale su danas

 


Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena kantonalne vlade i premijera Bega Gutića, javlja reporterka N1.

 

Posljedice unutrastranačkog sukoba SDA u Tuzlanskom kantonu kulminirale su danas.

 

"Nažalost, na sceni je jedna privatna opcija zastupnika predvođena Mirsadom Kukićem, kojoj se priključio i naš koalicioni partner. Mi zvanično koaliciju imamo sa SBB i nekim strankama još", dodaje Amir Fazlić, povjerenik KO SDA Tuzla.

 

Gutić i oni koji su ga podržali smatraju da će smjenom ove postave vlade, doći do destabilizacije kantona. Suprotna struja u SDA, ne misli tako.

 

"Naravno da je predsjednik Povjereništva Amir Fazlić zbunjen. Ovo nije kontra udar Mirsada Kukića. Ovo je bojaznost Amira Fazlića koji je obećao Bakiru Izetbegoviću da ima skupštinsku većinu, da ima većinu u Vladi i da će zadržati isti broj glasova kao na prošlim izborima", smatra Senad Alić, predsjedvajući Skupštine TK.

 

U maratonskoj sjednici skupštine poslanici su se redali za govornicom i optuživali jedni druge za neuspjehe njihovih stranaka. Smjenu su podržali veći dio poslanika SDA, SBB-a i NS Radom za boljitak.

 

"Odgovorno tvrdim da nije dogovaran nikakav prelazak niti jednog zastupnika u naše redove", poručuje Fuad Hadžimehmedović, poslanik SBB u Skupštini TK.

 

"Mi bi da smo mogli i da smo imali dovoljno ruku ovu vladu smjenili puno prije, ali želim prije svega upozoriti predsjednika i ovih 13 ovdje, da ovo što danas rade ja haos i rušenje digniteta Skupštine", ocjenjuje Dževad Hadžić, poslanik SDP u Skupštini TK.

 

Na vanrednoj pres konferenciji SDA novo povjereništvo najavilo je da će iz članstva isključiti poslanike koji su digli ruku za smjenu vlade te da će u svim opštinama uvesti povjereništvo. Kako kažu, da pročiste stranku.

 

Kako je reagovao Gutić

 

Pozadine smjene Vlade TK nisu loši rezultati već dogovor Mirsada Kukića i Fahrudina Radončića, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić čija je smjena izglasana danas na hitnoj sjednici Skupštine TK.

 

Gutić je istakao da iza današnjih dešavanja u TK stoji "politička trgovina".

 

"Prema informacijama koje imam, na tom sastanku desila se jedna politička trgovina gdje je Mirsad Kukić obećao lojalnost Fahrudinu Radončiću na predstojećim općim izborima, odnosno, da će pružiti punu podršku Fahrudinu Radončiću za izbor člana Predsjedništva BiH", poručuje Gutić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI