PRAVO NA TAČNU INFORMACIJU

Kad ti se ne sviđa šta medij piše, podigni tužbu za klevetu: Smišljeno ugrožavanje slobode izražavanja?!

Hronika 11.02.18, 16:49h

Kad ti se ne sviđa šta medij piše, podigni tužbu za klevetu: Smišljeno ugrožavanje slobode izražavanja?!
Tužbe za klevetu su često smišljeno ugrožavanje slobode izražavanja, slobode uredničke politike i istraživačkog novinarstva u BiH. Važeći zakoni predviđaju da kazna koja se izriče mediju ne smije biti tolika da ugrozi rad medija, što ipak nije poštovano u pojedinim presudama

 

 

Novinari i advokati kao profesionalni branioci principa pravičnosti i pravde, te sudovi kroz primjenu zakona o zaštiti od klevete, imaju bitnu ulogu u odbrani slobode izražavanja. U predmetima klevete u Bosni i Hercegovini najviše je presuda protiv medija, a jedan od osnovnih razloga jeste nerazumijevanje razlika između mišljenja i činjenica te neupućenost u novinarske žanrove, zaključili su govornici i sudionici dvodnevnog inter-profesionalnog seminara za pravosuđe i medijske aktere o zaštiti od klevete u BiH.


Tužbe za klevetu su često smišljeno ugrožavanje slobode izražavanja, slobode uredničke politike i istraživačkog novinarstva u BiH. Važeći zakoni predviđaju da kazna koja se izriče mediju ne smije biti tolika da ugrozi rad medija, što ipak nije poštovano u pojedinim presudama. Primjer je politički magazin Slobodna Bosna koji je bio prisiljen na zatvaranje štampanog izdanja zbog velikog broja tužbi protiv novinara, rečeno je na seminaru.

 

kleveta-seminar-1


Ako je medijski sadržaj istaknut kao komentar, onda on podrazumijeva uredničko pravo, slobodu ali i odgovornosti. 


„Slobodan i pravedan komentar je uredničko pravo i dio medijske slobode, što nalažu kodeksi za štampu i medije u demokratskim zemljama“, rekla je izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Ljiljana Zurovac.


Ipak, „novinari trebaju biti svjesni da ukoliko u komentaru, kao novinarskoj formi, iznose činjenične tvrdnje na osnovu kojih izvode svoj komentar, onda tu postoji odgovornost za tačnost iznesenih činjenica, što i jeste dio standarda evropske sudske prakse. I za novinare i za sudstvo je važno prepoznati razlike između činjenica, vrijednosnog suda i mišljenja“, naglasila je Vesna Alaburić, advokatica iz Zagreba.


Na kraju dvodnevne rasprave, dat je set preporuka na čijem će provođenju zajedno raditi medijska i pravosudna zajednica uz uključivanje javnih zvaničnika iz političkog života i institucija vlasti, koji također moraju prihvatiti slobodu izražavanja i slobodu kritike kao temeljne vrijednosti demokratskih društava.


Cilj ovog seminara je, među ostalim, poboljšanje zastupanja novinara/ki, urednika/ca i izdavača i odbrana pred sudovima od optužbi za klevetu, te primjena Člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i standarda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u zaštiti slobode izražavanja.


Dvodnevnu radionicu organizovali su Vijeće Evrope i Udruženje/udruga BH novinari u okviru JUFREX – zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope – Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima Jugoistočne Evrope. Seminar je okupio advokate, sudije, medijske eksperte, novinare te međunarodne eksperte za pitanja klevete.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI