VIDEO/ IZ NJE JE NASTAO POSVE DRUGI HIT

Ovu pjesmu Toma Zdravković napisao je o Titu i na noge podigao čitav državni vrh bivše Jugoslavije!

Zabava 10.02.18, 13:42h

Ovu pjesmu Toma Zdravković napisao je o Titu i na noge podigao čitav državni vrh bivše Jugoslavije!
- Da je pjesmu o Titu napravio jedan Konjović, to bi iz cuga prošlo; ali ako to pravi jedan Toma Zdravković, skoro da se ne smije! – ispričao je omiljeni pjevač koji se bez obzira na sve usudio da drugu predsjedniku napiše pjesmu

 

 

Pjevač Toma Zdravković pjevao je mnogo puta pred Josipom Brozom, ali nikada nije iskoristio priliku i lično ga upoznao. Malo ko zna da je zato odlučio da mu napiše pjesmu, koja je svojedobno digla na noge cjelokupno partijsko rukovodstvo SFRJ.


– U mom životu Tito je imao posebno mjesto. Godinama sam imao strašnu potrebu da o njemu napravim pjesmu, ali budući da je on velika ličnost, a moje pjesme žive u kafanama, mislio sam da sve to nije u skladu sa mojim mogućnostima. Da je pjesmu o Titu napravio jedan Konjović, to bi iz cuga prošlo: ali ako to pravi jedan Toma Zdravković, skoro da se ne smije! – ispričao je omiljeni pjevač koji se bez obzira na sve usudio da drugu predsjedniku napiše pjesmu.


– Ipak, Tiletu sam posvetio i napisao jednu pjesmu. Zvala se „O, Stari, Stari”, i komponovao sam je u vrijeme kad nam je svima bilo potrebno poleta, kad sam želio da, kao jedan konkurentan pjevač koga mase slušaju, podstaknem ljude da o tome razmišljaju, jer sam i ja dio društva i ove sredine, sa svim pravima i obavezama- ispričao je pjevač.


A tekst pjesme glasi:


„O, Stari, Stari,
o, živi, živi,
poletite golubovi preko sinjeg mora
na krilima odnesite pozdrav srca moga
Nek nam Stari dugo živi
s pesmom u srcu,
nek sa nama deli i dobro i zlo,
o, Stari, Stari,
o, živi, živi…”


– Bilo je to razmišljanje miliona ljudi u Jugoslaviji i nije trebalo biti Šekspir ili Andrić, pa napraviti takve stihove – iskren je Zdravković koji je sa Obradom Jovovićem iz „Jugotona” odlučio da na drugu stranu ploče snimi pjesmu „Jugoslavija”.


– Zbog ozbiljnosti teme nije imalo smisla da snimam „Ljiljanu” ili „Buket belih ruža”. Onda smo traku odnijeli u Kabinet predsjednika Tita da pjesme preslušaju i odluče da li mogu da se snime na ploču. Oni su traku čuli i poslali je Radio Beogradu. Tamo su preslušali snimak i odlučili da je to kič - tako mi je pričao sad pokojni Duško Radančević koji mi je objasnio da su čak imali partijski sastanak zbog moje trake! Kolegijum se sastao i ispred Radio Beograda taj snimak odbio. Nakon svega, pjesmu sam prekrstio u „Majko, majko”, pa ta numera i dan danas živi u narodu. Sve me je to mnogo pogodilo, jer sam pošteno i patriotski razmišljao, a vidite kako su mi uzvratili, ispričao je svojevremeno Toma Zdravković.

 

 

(Titomanija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI