ZAKON GODINAMA IZAZIVA NEGATIVNE REAKCIJE

Kako je Federacija BiH preko noći izgubila Energopetrol, a nije dobila ni 1 KM: Ostaju li mali dioničari na cjedilu?!

Biznis Klub 10.02.18, 11:51h

Kako je Federacija BiH preko noći izgubila Energopetrol, a nije dobila ni 1 KM: Ostaju li mali dioničari na cjedilu?!
Vlada FBiH je donijela odluku da se ove godine ide u privatizaciju Vladinog udjela u Energopetrolu. Ukoliko bi INA kupila Vladin udio, ona bi došla do 96 posto vlasništva u Energopetrolu, što znači da bi imala zakonsko pravo prisilnog prenošenja svih preostalih dionica

 

 

Federacija BiH, odnosno Vlada i mali dioničari, izgubili su preko noći veći dio svog udjela u Energopetrolu, a da zauzvrat nisu dobili ni 1 KM. Osim toga, mali dioničari bi uskoro mogli ostati bez svih dionica, piše BiznisInfo.


To je posljedica takozvanog procesa dokapitalizacije emisijom novih dionica kojeg je provelo rukovodstvo Energopetrola koje kontroliše hrvatska INA, a koji je okončan 1. februara.


Udio Vlade FBiH spao je sa 22 na oko 8 posto, a malih dioničara sa 11 na svega 4 posto. S druge strane, udio hrvatske INA-e je povećan s 67 na 88 posto.


Enegropetrol je, naime, emitovao 10.480.000 novih dionica koje je kupila INA za 131 milion KM, i time je povećala svoj udio u kompaniji.


Vlada i mali dioničari imaju isti broj dionica koji su i ranije imali, ali je njihov udio smanjen zbog rasta ukupnog broja dionica. Drugim riječima, njihov udio se smanjio a da oni pritom nisu zaradili nijednu marku.


Ovo je u naročito nepovoljnu situaciju dovelo male dioničare. Naime, Vlada Federacije je donijela odluku da se ove godine ide u privatizaciju Vladinog udjela u Energopetrolu. Ukoliko bi INA kupila Vladin udio, ona bi došla do 96 posto vlasništva u Energopetrolu, što znači da bi imala zakonsko pravo prisilnog prenošenja svih preostalih dionica.


Drugim riječima, mali dioničari bi tada bili prinuđeni i mimo svoje volje prodati dionice INA-i, što je slučaj sa svim kompanijama u kojima neki dioničar stekne preko 95 posto dionica.


Ovaj zakon već godinama izaziva brojne negativne reakcije jer ide naruku velikim korporacijama, a na štetu malih dioničara.


Kada je riječ o Vladinom udjelu, iako ona ima isti broj dionica kao i ranije, teško je vjerovati da se prilikom privatizacija može postići cijena koja se mogla dobiti prije dokapitalizacije, upravo iz razloga velikog procentualnog smanjenja vlasničkog udjela.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI