Današnja sjednica Vlade FBiH

Iz Vlade FBiH tvrde: Nema privatizacije telekoma, ali prodajemo ova preduzeća...

Front 08.02.18, 13:53h

Iz Vlade FBiH tvrde: Nema privatizacije telekoma, ali prodajemo ova preduzeća...
Na današnjoj sjednici je usvojen i Plan i program rada Agencije za privatizaciju za ovu godinu, u kome nije predviđena privatizacija telekoma u 2018

 

Premijer FBiH Fadil Novalić je na današnjoj sjednici Vlade, koja je još u toku, informisao ministre o aktivnostima vezanim za dubinsku analizu telekom operatera, čiji je cilj da procijeni poslovni potencijal ovih kompanija, te da Vladi, kao njihovom većinskom, vlasniku osigura kvalitetne informacije za donošenje odluka.

 

Terminskim planom provođenja dubinske analize planirano je da Vladi FBiH izvještaj bude dostavljen do kraja septembra 2018. godine. Projektnim zadatkom je predviđeno da izvještaj predloži preporuke za poboljšanje poslovanja, što može uključivati različite opcije od restrukturiranja, poboljšanja produktivnosti, poboljšanja korporativnog upravljanja, itd.

 

Na današnjoj sjednici je usvojen i Plan i program rada Agencije za privatizaciju za ovu godinu, u kome nije predviđena privatizacija telekoma u 2018.

 

Informacije koje su se pojavile u medijskom prostoru vezano za dubinsku analizu kao isključivi instrument prodaje telekoma su, stoga, isključivo špekulativne prirode, rečeno je na sjednici Federalne vlade. Da bi uopće bilo pristupljeno privatizaciji bilo kojeg privrednog društva, moraju postojati pravni i formalni preduslovi za to, a prvi i osnovni jeste da je takva privatizacija predviđena Planom privatizacije, što za telekome definitivno nije slučaj, saopšteno je iz Vlade FBiH.

 

Federalna vlada dala je saglasnost za Program rada s planom privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2018. godinu, koji je usvojio Upravni odbor APF-a 20.12.2017. godine. Planom prodaje preduzeća predviđena je privatizacije Energopetrola d.d. Sarajevo, Energoinvesta d.d. Sarajevo, Aluminija d.d. Mostar i Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo.

 

Inače, zaključno sa 4.12.2017. godine, u registru APF-a bilo je 1.450 preduzeća. Metodom male privatizacije privatizirano je 278 preduzeća, tenderom u velikoj privatizaciji 356, a putem berze privatiziran je preostali državni kapital u tri preduzeća. Kroz javnu ponudu dionica je potpuno ili djelimično privatizirano 747 preduzeća. Ukupno je završena privatizacija za 1.088 preduzeća (74,8 posto), a pod uslovima male privatizacije prodano je ukupno 2.597 predmeta. Kad ja riječ o rezultatima privatizacije iskazane kroz vrijednosti na dan 4.12.2017. godine, državni kapital opredijeljen za privatizaciju iznosi 13,5 milijardi KM.

 

Privatiziran državni kapital i imovina iznose 5,807 milijardi KM, ostvaren je prihod u certifikatima 8,485 milijardi KM, a u gotovom novcu 0,677 milijardi KM.

 

Vrijednost neprivatiziranog kapitala iznosi 7,693 milijarde KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI