Rađanje bh. Agrokora

Bingo razvija sistem 'od polja do stola' koji će zaokružiti proizvodnju, obradu, transport i prodaju proizvoda

Biznis Klub 08.02.18, 12:40h

Bingo razvija sistem 'od polja do stola' koji će zaokružiti proizvodnju, obradu, transport i prodaju proizvoda
U posljednjih par godina domaći lanci, predvođeni Bingom, preuzeli su većinski udio na tržištu, čime se otvorila i mogućnost veće zastupljenosti i razvoja domaćih brendova

 

Bingovo preuzimanje kompanije Tuzlanski kiseljak još jedan je korak u pravcu razvoja sveobuhvatnog sistema “od polja do stola” koji je ključan za razvoj države.

 

Najbolji primjer uspješne primjene ovog sistema je Hrvatska, kojoj je on pomogao da izraste u regionalnu silu.

 

Ako zanemarimo trenutne probleme u Agrokoru koji su nastali zbog preuzimanja Mercatora, treba reći da je ova korporacija godinama uspješno primjenjivala ovaj sistem.

 

To je dovelo do toga da je Hrvatska godinama kontrolisala vlastito tržište i bila regionalni lider u trgovini.

 

Agrokor je, naime, imao zaokruženu cjelinu proizvodnje, obrade, transporta i prodaje proizvoda.

 

U BiH to nikada prije nije bilo moguće jer su strani trgovinski lanci kontrolisali tržište i prodavali uglavnom stranu robu.

 

No, u posljednjih par godina domaći lanci, predvođeni Bingom, preuzeli su većinski udio na tržištu, čime se otvorila i mogućnost veće zastupljenosti i razvoja domaćih brendova.

 

Kvalitet sam po sebi danas nije dovoljan da bi se uspjelo na tržištu. Bez kvalitetnog marketinga i dobre zastupljenosti na policama nijedan proizvod ne može uspjeti.

 

Veliki broj brendova posljednjih godina povećao je udio na tržištu upravo zahvljujući razvoju domaćih trgovinskih lanaca.

 

Kada se uzme u obzir da je BiH samo u 11 mjeseci prošle godine uvezla vode u vrijednosti od 133 miliona KM, onda je jasno koliki je prostor za širenje pred Tuzlanskim kiseljakom.

 

Integracija proizvodnog i maloprodajnog sistema sada je moguća i nju treba primjenjivati zajedno sa daljim jačanjem svijesti građana o važnosti kupovanja domaćih proizvoda.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI