Negiranje zločina i presude hrvatskoj šestorci

Zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje podignuta optužnica protiv Čovića i Ljubića

Front 07.02.18, 12:53h

Zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje podignuta optužnica protiv Čovića i Ljubića
U svojim izjavama pored negiranja zločina, nazivanja presude zločinačkom, Čović i Ljubić nisu pokazali nikakvo žaljenje niti saučešće sa žrtvama počinjenih zločina

 

Udruženje logoraša Mostar podnijelo je krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog, kako su naveli u prijavi, "izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti".

 

"Nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu 29. novembra 2017. u predmetu Jadranko Prlić i ostali, Dragan Čović i Božo Ljubić su, u funkciji visokih zvaničnika i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, svojim izjavama, medijskim nastupima i javnim djelovanjem osporavali zločine utvrđene pravosnažnom presudom Haškog tribunala, javno poricali počinjene zločine i derogirali presudu i kredibilitet Međunarodnog suda pravde u Den Haagu", stoji u obrazloženju.

 

Iz udruženja logoraša navode da "ovakvo djelovanje Dragana Čovića i Bože Ljubića kao neospornih autoriteta hrvatskom narodu dovelo je do ozbiljnog narušavanja sigurnosne situacije u FBiH, posebno u Mostaru te do međunacionalnih tenzija i razdora, te duboko uznemirilo Bošnjake, prije svega žrtve UZP-a utvrđene pravosnažnom presudom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji".

 

"U svojim izjavama pored negiranja zločina, nazivanja presude zločinačkom, Čović i Ljubić nisu pokazali nikakvo žaljenje niti saučešće sa žrtvama počinjenih zločina. Direktna posljedica njihovog djelovanja u javnom prostoru, uz potpuno razumjevanje njihove stvarne moći i uticaja na izvršnu vlast u Mostaru, je organizovano okupljanje na Rondou, spuštanje zastava na pola koplja (uključujući i zastavu BiH) iako niti jedan državni organ nije dao saglasnost za javno okupljanje niti donio bilo kakvu odluku kojom bi se opravdao čin spuštanja državne zastave", stoji u prijavi.

 

Kako su naveli, pripadnici MUP-a HNK su zatvarali ugostiteljske objekte u Zapadnom dijelu Mostara u 18 sati (iako nikakva zvanična odluka nadležnih organa o tome nije donesene) i upućivali goste na Rondo da se priključe okupljanju.

 

"Na ratnoj liniji razdvajanja bile su prisutne jake policijske snage što je unijelo strah i nemir u građane istočnog dijela Mostara a zabilježeni su incidenti čija je eskalacija spriječena zahvaljujući prisebnosti policije (pokušaj prelaska organizovane grupe preko novog mosta Avenija - Sjeverni logor i napad na građane Mostara koji je policija prekinula i vratila napadače u zapadni dio grada). Smatramo da su ovim radnjama stečeni svi uvjeti da Tužilaštvo HNK pokrene istragu, utvrdi krivičnu odgovornost Dragana Čovića i Ljubića i podigne optužnicu, stoji na kraju krivične prijave Udruženje logoraša Mostara", stoji u krivičnoj prijavi podnesenoj Tužilaštvu HNK protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI