Optužnica podignuta 2014. godine

Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora: Kriv za rasturanje droge, a za ubistvo Ramiza Delalića Ćele...

Hronika 01.02.18, 16:49h

Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora: Kriv za rasturanje droge, a za ubistvo Ramiza Delalića Ćele...
Za Keljmendijem je Sud BiH raspisao potjernicu nakon što nije pronađen u državi u septembru 2012. godine, kada su policijske agencije započele sa realizacijom akcije kodnog naziva "Lutka", usmjerenu na borbu protiv organiziranog kriminala i rješavanje teških djela, poput ubistava

 

Naser Keljmendi osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na šest godina zatvora zbog stavljanja u promet droge, dok je istom presudom oslobođen krivnje za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, organizirani kriminal i ostala djela koja su mu optužnicom Specijalnog tužilaštva Kosova stavljena na teret.

 

Proglašen je krivim po tački optužnice koja ga je teretila da je stavio u promet oko 25 kg heroina.

 

Keljmendiju će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2013. do 2017., kada mu je ukinuta ova mjera.

 

Osim ubistva Delalića, optužnica u više tačaka je Keljmendiju na teret stavila da je rukovodio grupom koja je proizvodila, dopremala, rasturala i posjedovala drogu, ali kosovski Sud nije našao da su ova djela dokazana.

 

Optužnica je podignuta 2014. godine, a suđenje Keljmendiju je počelo sredinom januara naredne godine te je u startu postupka izjavio kako mu je "proces montiran u BiH".

 

Za Keljmendijem je Sud BiH raspisao potjernicu nakon što nije pronađen u državi u septembru 2012. godine, kada su policijske agencije započele sa realizacijom akcije kodnog naziva "Lutka", usmjerenu na borbu protiv organiziranog kriminala i rješavanje teških djela, poput ubistava.

 

Po toj potjernici, uhapšen je Prištini u maju 2013., ali s obzirom na to da Kosovo i BiH nemaju ugovor o izručenju, Keljmendiju se sudi u Prištini.

 

Tokom postupka u Osnovnom sudu u Prištini, saslušan je i određeni broj svjedoka iz BiH, među kojima je i delagat Doma naroda PSBiH Fahrudin Radončić koji je iskaz u ovom postupku dao u nekoliko ročišta.

 

Protiv Radončića se u Sudu BiH vodi postupak za ometanje rada pravosuđa, po optužnici da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

 

Na presudu Keljmendiju postoji mogućnost žalbe, prenosi BIRN - Justice Report. 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI