Imate samo 90 sekundi za evakuaciju, iskoristite ih pametno

'Putnici bez ogrebotina, a mrtvi': Stjuardesa otkrila kako preživjeti avionsku nesreću

Hronika 31.01.18, 09:22h

'Putnici bez ogrebotina, a mrtvi': Stjuardesa otkrila kako preživjeti avionsku nesreću
Schwartz, koja je radila za United Airlines, kaže da bi putnici, prije nego što se smjeste na svoje mjesto, trebali prebrojati koliko redova ih dijeli do najbližeg izlaza u slučaju opasnosti

 

Iako je vjerovatnoća da se nađete u avionskoj nesreći veoma mala, dogodi se otprilike jednom na 1,2 miliona letova, dobro je misliti na svoju sigurnost u svakom trenutku. Zbog toga je penzionisana stjuardesa Cheryl Schwartz na Quori podijelila nekoliko savjeta što učiniti u slučaju avionske nesreće i kako povećati svoje šanse za preživljavanjem.

 

Schwartz, koja je radila za United Airlines, kaže da bi putnici, prije nego što se smjeste na svoje mjesto, trebali prebrojati koliko redova ih dijeli do najbližeg izlaza u slučaju opasnosti. U slučaju opasnosti, vidljivost bi mogla biti smanjena pa bi znanje o tome moglo uvelike ubrzati proces evakuacije.

 

I to bi trebalo raditi prije svakog leta, bez obzira na to koliko često letite. "Nije bitno letite li u istom tipu aviona decenijama, svaki je jednostavno drugačiji", kaže ona.

 

Također, kaže da bi trebalo procijeniti koja je najbolja podrška za svako sjedište. Ako se ispred vašeg sjedišta nalazi drugo sjedište, onda je najbolje koristiti naslon tog sjedišta za podršku, odnosno na njega nasloniti glavu. U slučaju da to nije slučaj s vašim sjedištem, stjuardesa preporučuje da skvrčite noge i glavu prislonite na koljena. Također, u svakom trenutku bi putnici trebali imati pojas za vezanje na sebi.

 

Kaže da biste trebali znati tačno što ćete ponijeti, a što ostaviti. Skupljanje stvari koje mislite ponijeti sa sobom može odnijeti puno vremena. Nema te stvari zbog koje vrijedi umrijeti, kaže ona.

 

"Imamo 90 sekundi za evakuaciju bilo 600, bilo 30 putnika. Trenirani smo za to i znamo šta učiniti, a vaša ručna prtljaga ne uklapa se u taj plan", kaže.

 

Posljednje, nemojte čekati spašavanje, kaže ona. "Većinu nesreća je moguće preživjeti, no ipak, u nesrećama u kojima su ljudi preživljavali, istražitelji su znali pronalaziti ljude bez ogrebotina, koji su ostali mirno sjediti na svojim sjedištima, mrtve", zaključuje.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI