Vladi FBiH dali rok od 15 dana

Sindikat BH Telecoma prijeti štrajkom i protestima: Traže hitno potpisivanje kolektivnog ugovora

Hronika 26.01.18, 12:43h

Sindikat BH Telecoma prijeti štrajkom i protestima: Traže hitno potpisivanje kolektivnog ugovora
Tražimo od Vlade Federacije BiH da hitno, a najkasnije u roku od 15 dana, odnosno do 10. februara imenuje drugog šefa pregovaračkog tima Vlade FBiH umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića i zakaže nastavak pregovora za zaključivanje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija, kazao je Alić


Zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u Federaciji BiH najbolja je garancija očuvanja prava radnika u ovom sektoru i svojevrstan signal da se u kratkom roku ne ide u privatizaciju - istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH.   


Članovi pregovaračkog tima za sektor telekomunikacija koji dolaze iz sindikata BH Telecoma  i HT Mostar su istakli da taj kolektivni ugovor još nije potpisan iako su pregovori o njegovom usaglašavanju počeli još krajem septembra 2016. godine.

 

Organi Sindikata BH Telecoma, kako je kazao predsjednik tog sindikata Fikret Alić, donijeli su određene zaključke zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

 

- Tražimo od Vlade Federacije BiH da hitno, a najkasnije u roku od 15 dana, odnosno do 10. februara imenuje drugog šefa pregovaračkog tima Vlade FBiH umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića i zakaže nastavak pregovora za zaključivanje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija. Insistiramo da predstavnik Vlade FBiH bude iz reda državnih službenika, reda ministara ili zamjenik resornog ili srodnog ministarstva – kazao je Alić.

 

Sindikat BH Telecoma, kako je dodao, donio je odluku da će, ukoliko se Vlada FBiH u roku ne oglasi u vezi njihovog zahtjeva, u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk u kompaniji, kao i proteste.

 

- Ukoliko se Uprava BH Telecoma, uslijed pritisaka Vlade, odluči da umanji ili pokuša umanjiti bilo koje materijalno ili nematerijalno pravo kroz izmjene pravilnika o radu, prije zaključivanja kolektivnog ugovora, Sindikat BH Telecoma će pokrenuti štrajk i proteste odmah, ne čekajući reakciju Vlade na te zahtjeve – naveo je Alić.

 

Dodao je kako smatraju da Vlada ne želi potpisati kolektivni ugovor za sektor telekomunikacija zbog priprema privatizacije BH Telecoma i HT Mostar.

 

- U prvom pregovaračkom procesu imali smo sedam sastanaka i  došli gotovo do kraja procesa. Tada je ostalo da na zadnjem sastanku usaglasimo nekoliko članova kolektivnog ugovora, da ga parafiramo, odnosno zaključimo i od pregovarača smo bili izloženi zahtjevu za smanjenje plata na šta nismo pristali. Rekli su nam svoj stav donijeti za tri dana i prekinuli su pregovarački proces koji je nastavljen tek nakon šest do sedam mjeseci sa drugim pregovaračem Zlatkom Hurtićem. Sa novim pregovaračem Hurtićem  imali smo osam sastanaka pregovaračkih timova, kao i niz konsultativnih sastanaka. Tokom tih osam sastanaka nismo uspjeli usuglasiti niti jedan član kolektivnog ugovora – naveo je Alić.

 

Saša Živković, v.d. predsjednika Sindikata HT Mostar, pojasnio je da je riječ o  jednom kolektivnom ugovoru koji objedinjuje prava radnika u telekom sektoru.

 

- Jedina smo dva javna preduzeća koja su ušla u treću kalendarsku godinu da pregovaraju o kolektivnom ugovoru, a još ga nismo potpisali. Zbog dosadašnjeg toka ovog procesa koji se odugovlači, zamjene pregovarača kad smo imali gotovo ispregovaran kolektivni ugovor  u većini stvari,  smatramo da postoji neka pozadina koju mi ne vidimo, a koju Vlada FBiH koristi da se ne potpiše kolektivni ugovor - kazao je Živković.  

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI