Šef bh. diplomatije ipak nije otputovao na Svjetski ekonomski forum

U posljednji čas otkazan put u Davos, Crnadak pojasnio: Organizatori su neprofesionalni!

Front 25.01.18, 17:44h

U posljednji čas otkazan put u Davos, Crnadak pojasnio: Organizatori su neprofesionalni!
Na pitanje zašto nije otputovao u Davos, gdje se održava Svjetski gospodarski forum, Crnadak je kazao da se radi o "neprofesionalnosti organizatora".

 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministrica zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Beogradu sveobuhvatni Sporazum o saradnji Srbije i BiH u procesu evropskih integracija i pristupanja EU.

 

U razgovoru za N1, Crnadak je poručio da je saradnja sa Vladom Srbije i do sada bila jako dobra, te da Srbija prolazi faze na evropskom putu koje BiH tek treba da prođe.

 

"Mi smo i do sada imali izuzetnu saradnju sa Vladom Srbije i minisatrstvom koje vodi gospođa Joksimović. Ovaj sporazum zapravo je jedna vrsta krune naše saradnje i jedan novi formalni okvir u kojem će se ona odvijati. On je istovremeno i ispunjavanje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali glavni efekat je da šaljemo dobru poruku da se region pretvara u region saradnje, zdravog rivaliteta prije nego 'region konflikta'", kazao je Crnadak i dodao:

 

"Odmah nakon ratifikacije ćemo formirati posebna tijela koja će na operativnom nivou dići saradnju na viši nivo. S obzirom da je Srbija jedan od lidera kada su u pitanju eurointegracije u regionu, u ovom trenutku će u narednom periodu BiH imati više direktne koristi jer Srbija ide putem kojim mi tek treba da krenemo".

 

Crnadak je kazao da je razgovarano o situaciji u BiH i regionu.

 

"Razgovarali smo o situaciji u BiH i regionu, ono što je u BiH u centru pažnje su izbori. Naš je pokušaj da to što manje negativno utječe na neke stvari koje se rade na evropskom putu. Činjenica da je prošao taj famozni zakon o akcizama i da je usvojena strategija o ruralnom razvoju, usvojen je budžet, imali smo nekoliko dobrih pokazatelja na samom početku godine i nadam se da će svi ključni akteri uspjeti odvojiti važne dobre stvari od dnevne politike i kampanje koja je već počela", kazao je Crnadak za N1.

 

Na pitanje zašto nije otputovao u Davos, gdje se održava Svjetski gospodarski forum, Crnadak je kazao da se radi o "neprofesionalnosti organizatora".

 

"Došlo je do promjene u programu organizatora, to se desilo u posljednji čas. Ne bih iznosio previše detalja, ali je bio poprilično neprofesionalan odnos koji je nama donio dosta poteškoća. Rade po mom nalogu i izaći ćemo iz toga bez većih finansijskih posljedica. Bez ikakvog objašnjenja, program je promijenjen u zadnji čas".

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI