Oglasio se premijer Federacije BiH

Novalić odgovorio Bajramoviću: Politizacija neće pomoći radnicima Željezare

Info dana 25.01.18, 14:37h

Novalić odgovorio Bajramoviću: Politizacija neće pomoći radnicima Željezare
Federalna vlada je na sjednicama, dodaje se u pismu, četiri puta razmatrala informacije o poduzetim mjerama i načinima njihove realizacije, što je učinjeno i na današnjoj sjednici

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je javni odgovor na pismo koje mu je danas uputio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, a vezano za stanje u Željezari Zenica.

 

U odgovoru federalnog premijera naglašava se da je o stanju u ovoj kompaniji javnost već upoznata, o čemu su on lično i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić govorili već više puta u medijima.

 

Premijer Novalić dalje navodi da su se predstavnici Vlade FBiH oko 30 puta susreli s radnicima ove zeničke kompanije, te da je s njihovim sindikatom postignut sporazum o načinu rješavanja njihovih problema.

 

- Vlada FBiH se u potpunosti pridržava postignutog dogovora koji ima za cilj osigurati isplatu potraživanja radnika i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje ovog preduzeća - kaže se u pismu federalnog premijera.

 

Federalna vlada je na sjednicama, dodaje se u pismu, četiri puta razmatrala informacije o poduzetim mjerama i načinima njihove realizacije, što je učinjeno i na današnjoj sjednici.

 

 - Součena s brojnim dezinformacijama i politizacijama slučaja radnika Željezare, koji zaslužuju da njihov problem bude riješen, na čemu radimo, Federalna vlada je dala nalog Finansijskoj policiji Federacije BiH da uđe u ovu kompaniju i izvijesti je o utvrđenom stanju. Zato bih Vas zamolio da se suzdržite od politiziranja sudbine ovih radnika, što njima najviše šteti, i pozivam da se pridružite naporima za rješavanje ovog problema, što je moguće isključivo u okviru zakona, drugih propisa i institucija sistema - kaže se na kraju odgovora premijera Federacije BiH Fadila Novalića predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI