Sjećanje diplomate Nebojše Vujovića

Krajišnik se onesvijestio kada je saznao da je Milošević brda oko Sarajeva i Vogošću dao muslimanima!

Front 25.01.18, 13:22h

Krajišnik se onesvijestio kada je saznao da je Milošević brda oko Sarajeva i Vogošću dao muslimanima!
Na zahtjev Vorena Kristofera, Milošević je dao Vogošću i brda oko Sarajeva muslimanima. Kristofer je to tražio u njihovo ime, s obzirom na veliku simboliku i političku važnost za muslimane, jer se s tih brda pucalo po Sarajevu

 

Knjigu "Posljednji let iz Dejtona" napisao je Nebojša Vujović, nekadašnji diplomata SR Jugoslavije u Vašingtonu. On je bio član delegacije te države na mirovnim pregovorima u Dejtonu. „Posljednji let iz Dejtona“ opisuje burne događaje koji su se odvijali tokom mirovnih pregovora u američkoj vojnoj bazi u novembru 1995. godine.

 

Dnevni list Politika prenosi dio iz knjige u kojem Vujović piše o pregovorima oko budućeg statusa Sarajeva, na kojima je bio svjedok i učesnik.

 

- Milošević je uradio sve što su Amerikanci sugerirali i podsjetio da je održao svoju riječ, da je sve ispunio, i da je sada na muslimanima da urade svoje i da konačno pristanu. Kristofer je tada zatražio od Miloševića jedan simboličan gest i ustupak, a to je da se muslimanima daju brda oko Sarajeva, s kojih su srpske snage pucale na Sarajevo. Milošević je rekao: „Uredu. Dat ću. Ali neka to bude posljednja stvar koju od nas traže.”

 

Voren Kristofer, američki državni sekretar, na to je rekao da ne zna da li će to biti posljednji zahtjev muslimana, ali naglasio je da će to svakako biti posljednji zahtjev koji će SAD prenijeti u njihovo ime.

 

Milošević je tada naredio Milanu Milutinoviću, ministru vanjskih poslova SRJ, da Momčilu Krajišniku prenese vijest o ustupanju Sarajeva Federaciji BiH. No, Milutinović nije želio da izvrši taj zadatak, pa je autoru knjige, diplomati kojem je bio nadređen rekao: "Nebojša, ti ćeš otići kod Krajišnika da mu to kažeš, ja ne mogu".

 

"Na zahtjev Vorena Kristofera, Milošević je dao Vogošću i brda oko Sarajeva muslimanima. Kristofer je to tražio u njihovo ime, s obzirom na veliku simboliku i političku važnost za muslimane, jer se s tih brda pucalo po Sarajevu", odgovorio je Vujović.

 

Tada je Momčilo Krajišnik pao kao svijeća, udario je glavom o pod i povrijedio se. Vujović piše da mu je dao čašu vode i zvao medicinsku ekipu da mu pomognu.

 

Ovako Nebojša Vujović (1957.), nekadašnji karijerni diplomata i svjedok historijskih događaja iz devedesetih godina, u svojoj knjizi „Posljednji let iz Dejtona”, opisuje jedan od najdramatičnijih trenutaka tokom pregovora kojima je u bazi „Rajt Paterson” u Ohaju, u novembru 1995. godine, okončan rat u BiH.

 

(Politika, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI