ocjene, prigovori i preporuke

Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH: Zatraženo hitno rješavanje ovih problema

Front 25.01.18, 08:11h

 Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH: Zatraženo hitno rješavanje ovih problema
Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije opštih izbora

 

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u srijedu uvečer Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u predloženoj formi. Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka Vijeća Evrope, prenosi BHRT.

 

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

 

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije opštih izbora.

 

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizovani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na opštim izborima nastavilo s kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

 

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

 

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih opštih izbora.

 

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda.

 

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sistemu pravosuđa i tužilaštva, policiji i administraciji, sankcionišu političku korupciju, podmićivanje i trgovanje uticajem, kako na državnom tako i na entitetskom nivou i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

 

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnom nivou ili Apelacioni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sistema u zemlji.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI