FOTO/ Prvi magazin u BiH o astronomiji, astronautici i ufologiji

Časopis 'Svemir' izdao vanredno izdanje 'Uvod u astronomiju', u pripremi knjiga 'Bog, svemir, čovjek'

Kultura 24.01.18, 13:07h

Časopis 'Svemir' izdao vanredno izdanje 'Uvod u astronomiju', u pripremi knjiga 'Bog, svemir, čovjek'
U Sarajevu već četvrtu godinu povremeno izlazi časopis za astronomiju, astronautiku i ufologiju 'Svemir'. Časopis s takvom tematikom je ujedno prvi u povijesti Bosne i Hercegovine

 

Časopis 'Svemir' pripremio je vanredno izdanje 'Uvod u astronomiju' za mlade i to izdanje uvodi mlade u prapovijest astronomije do danas, dok za odraslu čitalačku publiku priprema knjigu znanstveno-popularnog karaktera pod nazivom 'Bog, svemir, čovjek...', čijim sadržajem će se iznijeti niz istina od znanstvenog pogleda na nadnaravne sile, koje narod širom svijeta naziva Bog, pa do otkrivanja niza laži koje zvanična nauka plasira u javnost kao istinu, uglavnom iz koristoljublja i niza drugih razloga koji sa naukom nemaju veze. 

 

Podsjećamo, u Sarajevu već četvrtu godinu povremeno izlazi časopis za astronomiju, astronautiku i ufologiju 'Svemir'. Časopis s takvom tematikom je ujedno prvi u povijesti Bosne i Hercegovine, tako da, pored tematskog, ima i izdavački značaj. Sadržajno je uređen na visokom profesionalnom nivou. Štampa se u punom koloru, na najkvalitetnijem papiru, a namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjih škola u FBiH i dijeli se besplatno. 

 

valentina-vladmirovna-terjeskova

 

Ideju je pokrenuo i realizirao Ahmed Hrapović, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik časopisa 'Svemir'. 


- Ideja za pokretanje časopisa 'Svemir' poprilično je stara, ali se nisu bili stekli uvjeti da se realizira ranije. Časopis izlazi pod sloganom 'Naukom protiv pakla droge', prilagođen je učenicima osnovnih i srednjih škola, a pored astronomije i astronautike na svojim stranicama donosi i tekstove s područja ufologije, kaže Hrapović.

 

svemir-nasl

 

Interes za časopis pokazali su mnogi ljubitelji astronomije i izvan Bosne i Hercegovine, pa se časopis šalje na više adresa u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Irsku, Australiju, Novi Zeland i SAD. U časopisu surađuje mnogo autora: astronomi, astrofizičari i ufolozi iz BiH, Srbije i Hrvatske. O toj suradnji Hrapović kaže:


- Suradničku okosnicu čine Božidar Kemić (astrofizičar), Giuliano Marinković (novinar i jedan od vodećih ufologa u svijetu), Krešimir Mišak (urednik emisije „Na rubu znanosti“ HTV-a), Goran Hudec profesor, Nedim Alison (astrofizičar), AnaDominik Rodić (astrobiologinja), Mirza Gluhalić (mladi ufolog) i još nekolicina povremenih suradnika iz BiH i regije. Imamo i odličnu suradnju s NASA-om, koja nam odobrava korištenje svih njenih fotografija i najnovijih materijala koje objavljuje na svojim internet stranicama. 


- Cilj časopisa 'Svemir', osim da znanost približi mladima i da ih odvoji od pakla droge, je i želja da mladi što manje vremena provode za kompjuterima, jer posljednja saopćenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) govore da su mladi ljudi u velikoj opasnosti od mentalnog „sloma“ uslovljenog dužim boravcima za računarima, čemu se mladi teško mogu oduprijeti. Niko ih ne kontrolira, provode na internet stranicama i na video igricama više vremena nego je to medicinski preporučeno. S druge strane, izloženi su svakodnevnom susretanju govora mržnje koji je sve učestaliji na društvenim mrežama i to može biti pogubno za našu omladinu - kaže Hrapović.

 

svemir-casopis


Časopis 'Svemir' duži vremenski period priprema organizaciju posjete, dvoje ili troje američkih astronauta Bosni i Hercegovini, kada bi se organizirala predavanja i druženja astronauta sa učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini – Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Brčkom. Aktivnost časopisa 'Svemir' se zahuktava, planova je dosta koje treba realizirati tokom ove i dijelom naredne godine. Potrebno je istaći da projektu časopis 'Svemir' podršku pruža FMON.

    

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI