VIDEO I FOTO/ bolji uvjeti za sportiste sa invaliditetom u BiH

Paraolimpijski heroji: Pokrenut projekat i kampanja 'Nisu mi rekli'

Sport 21.01.18, 22:58h

Paraolimpijski heroji: Pokrenut projekat i kampanja 'Nisu mi rekli'
U Bosni i Hercegovini je do sada bila najzastupljenija sjedeća odbojka, međutim, značajno je da i drugi sportovi za sportiste sa invaliditetom dožive svoju ekspanziju

 

 

S ciljem stvaranja boljih uvjeta za sportiste sa invaliditetom u BiH nedavno je pokrenut projekat i kampanja "Nisu mi rekli", čiji je pokretač Paraolimpijski komitet BiH sa inicijatorom Azrom Atagić-Ćatović iz Sarajeva.


Cilj kampanje je promocija sporta za osobe sa invaliditetom kako bi se što više djece i mladih sa invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom, te  najkvalitetnijim sportistima omogućilo da predstavljaju BiH na velikim međunarodnim takmičenjima. 


U Bosni i Hercegovini je do sada bila najzastupljenija sjedeća odbojka, međutim, značajno je da i drugi sportovi za sportiste sa invaliditetom dožive svoju ekspanziju.


- Slovenija i Hrvatska su slične projekte pokrenule prije sedam ili osam godina, te su u tim zemljama vidno unaprijeđeni uvjeti za bavljenje sportom. Došla sam na ideju da zajedno sa Paraolimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine pokrenemo kampanju za paraolimpijce kako bi se kroz promociju paraolimpijskih sportova došlo do boljih uvjeta za rad i bavljenje sportom osoba sa invaliditetom i u BiH. Želim da naglasim da je kampanja realizovana zahvaljujući isključivo svesrdnoj pomoći naših pokrovitelja koji su odvojili svoje znanje, vrijeme i resurse kako bi kampanja ugledala svjetlo dana, ističe Atagić-Ćatović.


Prema njenim riječima, jedan od ciljeva kampanje je osnivanje sportskih klubova za osobe sa invaliditetom u kojima bi  im se omogućilo treniranje i aktivno bavljenje sportom, što će dovesti do osnivanja državnih saveza na nivou Bosne i Hercegovine. Cilj je također da se dodatno obuče treneri i sportski radnici, te osigura adekvatna oprema.


- Potrebni su treneri i kvalifikovane osobe koje će trenirati sa osobama sa invaliditetom, izjavila je Atagić-Ćatović, te dodala da je u posljednje vrijeme intenzivno promovisano plivanje za djecu sa invaliditetom.


U okviru kampanje predstavljeno je sedam sportista: dva plivača Ismail Zulfić i Nermin Memić, dva skijaša Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović, jedan odbojkaš Armin Šehić, košarkašica u kolicima Biljana Nedić i bacačica kugle Dženita Klico.

 


- Nadamo se da će u budućnosti i predstavnici vlasti imati više sluha za ove ljude i podržati rad klubova koji okupljaju osobe sa invaliditetom, kaže Azra.


Kampanja ne bi mogla biti realizovana bez svesrdne podrške pokrovitelja koji zaslužuju veliku zahvalnost.


Jedan od pokrovitelja je agencija Communis Sarajevo koja je uradila idejno rješenje i osmislila kampanju. Zvezdana Žujo, direktorica agencije Communis, je ovom prillikom izjavila: 


- Veoma nam je drago što smo dobili priliku da učestvujemo u ovako plemenitom projektu. Iskreno se nadamo se da će naši paraolimpijski sportisti steći sve potrebne uvjete i biti ravnopravni sa drugim takmičarima na međunarodnim događajima. To bi nas sve uistinu obradovalo.


Promotivni spot je napravila ekipa BHRT-a i tim povodom se posebno zahvaljujemo: Belminu Karamehmedoviću, direktoru BHRT-a, reditelju Vedadu Hodžiću, kamermanima Vedrani Mijić i Zoranu Tankosiću, majstorima rasvjete Elvedinu Hamziću i Halidu Solaku, voditelju voznog parka Edinu Šečiću i organizatorima Medini Šehić i Jasminu Salanoviću.

 


Margo Štamparija je također za potrebe kampanje ustupila svoje resurse i oni su doprinijeli kampanji gratis štampanjem plakata.


Medijski pokrovitelji su: Akta.ba, BHRT, ELTA TV, Televizija Sarajevo - tvsa.ba, Federalna.ba, Hayat.ba, Tv Pink BH, RTV USK, N1 Bosna i Hercegovina, City Televizija BiH, Dnevni avaz, STAV, BH Sport Life Portal, startbih.info, SportSport.ba, Sport Centar, Zdravi portal, OLX BiH, Faktor.ba, DEPO Portal, Bljesak.info, Moja Hercegovina, Patria, Haber dnevne vijesti, Zenski portal, Cure.ba, BHPUTOVANJA.ba, Nezavisne novine, PRag agencija.

 

paraolimpijci-bih-1

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI