Mnogi osuđenici iz bh. zatvora brzo se vraćaju iza rešetaka

'Kajem se, ali šta ću': Mladić izašao iz zatvora i ponovo silovao ženu! Prva žrtva mu je bila 64-godišnja poznanica...

Hronika 18.01.18, 09:40h

'Kajem se, ali šta ću': Mladić izašao iz zatvora i ponovo silovao ženu! Prva žrtva mu je bila 64-godišnja poznanica...
Prvi put sam osuđen na godinu i po zatvora. Dobio sam tri i po mjeseca uvjetno. Ostalo mi je 15 dana do isteka uvjetne kada sam ponovo silovao. Sad imam još 44 mjeseca, a na suđenju sam dobio šest godina i tri mjeseca, kaže za Avaz Gavrić

 


Osuđenici iz bosanskohercegovačkih zatvora nakon izdržane trećine kazne izlaze na uvjetnu slobodu. No, mnogi od njih ne mogu odoljeti iskušenjima te se brzo vraćaju iza rešetaka, najčešće zbog istih krivičnih djela. 


Iako se moraju javljati u policijsku stanicu tokom boravka na slobodi te se nalaze pod prividnim nadzorom centara za socijalni rad, ne prođe puno vremena do njihovog ponovnog hapšenja.

 

Svrha kažnjavanja

 

Takvih primjera u zatvorima ima na stotine, što, prema mišljenjima stručnjaka, ukazuje na to da u većini slučajeva nije postignuta svrha kažnjavanja.   

 

Među njima je i Miroslav Gavrić (26), koji je već drugi put u banjalučkom zatvoru zbog silovanja. On je 2014. u Osnovnom sudu u Kotor-Varoši osuđen zbog silovanja poznanice u aprilu te godine u čelinačkom mjestu Šnjegotin.  

 

Kobne noći je 64-godišnju žrtvu sreo kod prijatelja na slavi. Nakon što je žena pješice krenula kući, Gavrić je pošao za njom i presreo ju je na lokalnom putu. Pod prijetnjom da će je zaklati nožem, ženu je odvukao pored puta, gdje ju je pretukao i silovao. Iz zatvora je pušten na uvjetnu slobodu u julu 2016. godine i samo tri mjeseca kasnije ponovo je silovao svoju žrtvu.

 

- Prvi put sam osuđen na godinu i po zatvora. Dobio sam tri i po mjeseca uvjetno. Ostalo mi je 15 dana do isteka uvjetne kada sam ponovo silovao. Sad imam još 44 mjeseca, a na suđenju sam dobio šest godina i tri mjeseca - kaže za Avaz Gavrić.

 

Pravdao nam se riječima da je bio pijan kada je to uradio i dodao da se kaje.

 

“Iskreno” kajanje

 

- Da, kajem se. Žao mi je što sam to uradio. Šta ću? U zatvoru sam sada... Nisam imao nikakvih problema i izdržat ću ostatak kazne - dodaje Gavrić, koji se nalazi u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tunjice u Banjoj Luci.

 

Gavrić je samo jedan u nizu osuđenika u KPZ-u Tunjice koji su se zbog kršenja uvjetnog otpusta vratili u zatvor. U ovom KPZ-u ipak je mnogo više povratnika koji zbog istog djela leže osmi, deveti ili deseti put.

 

- Oni znaju da je njihovo da odleže dva ili tri mjeseca i da će ponovo napolje. Zbog toga s njima nema nikakvih problema - ističu čuvari u KPZ-u Tunjice.

 

Uvažena 721 molba

 

Prema podacima Ministarstva za pravdu BiH iz prošle godine, Komisija je pozitivno riješila 721 molbu osuđenika ili 45 posto. To znači da je Bosna i Hercegovina u rangu s visokorazvijenim evropskim zemljama, gdje se postotak riješenih molbi osuđenika kreće od 43 do 52 posto.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI