Pogonsko gorivo razvoju bh. ekonomije

Prihodi im se mjere u milijardama: U BiH posluje 659 brzorastućih kompanija, evo čime se bave

Biznis Klub 16.01.18, 12:01h

Prihodi im se mjere u milijardama: U BiH posluje 659 brzorastućih kompanija, evo čime se bave
Ove kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast. Brzorastuće kompanije su, zapravo, pokretačka snaga svjetske ekonomije u 21. stoljeću

 

Analitika je pokazala da u BiH posluje 659 brzorastućih kompanija koje su tokom 2016. godine ostvarile 5,65 milijardi KM prihoda. U odnosu na 2015. godinu, ove kompanije su imale rast prihoda od 16,9 posto, kao i rast broja zaposlenih od 17 posto. 

 

Odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu danas je u svijetu moguće pronaći u brzorastućim kompanijama, poduzetničkim zvijezdama koje u kontinuitetu, iz godine u godinu, povećavaju broj zaposlenih i imaju rast prihoda, pišu Poslovne novine.

 

Ove kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast. Brzorastuće kompanije su, zapravo, pokretačka snaga svjetske ekonomije u 21. stoljeću. Osim toga, pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

 

- Ne možemo reći da postoji općeprihvaćena definicija brzorastućih kompanija. Originalna definicija potječe iz SAD-a i David Birch ju je 1979. godine koristio za subjekte koji su ispoljavali rast prihoda od najmanje 20 posto tokom perioda od četiri godine, s početnim prihodom ne manjim od jednog miliona dolara. Danas se upotrebljava veći broj različitih definicija ovih kompanija, a najčešće se koristi varijacija OECD definicije koja je vrlo slična originalnoj. Pri rangiranju brzorastućih kompanija, pored kriterija kao što su rast prihoda i rast broja zaposlenih, koristi se i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR) - rekao je profesor Ermin Cero, predavač iz oblasti finansija na Internacionalnom Burch univerzitetu.

 

Razlog velikog interesa za ove kompanije, kako kaže, je zasnovan na vrlo bitnim statističkim pokazateljima.

 

- Naime, iako generalno ove kompanije obuhvataju nekih pet posto ukupnog broja subjekata koji posluju na tržištu, one su ‘odgovorne’ za više od  50 posto rasta zaposlenosti, a u nekim slučajevima čak ovaj procent ide i do 70 posto - naveo je Cero.


Kada je riječ o BiH, brzorastuće kompanije često nisu prepoznate od šire javnosti, iako njihova iskustva i modeli poslovanja mogu biti višestruko korisni za cjelokupnu privredu.

 

Poslovne novine su u saradnji sa LRC-om uradile analitiku i rangiranje brzorastućih kompanija u BiH i regiji, u okviru realizacije novog projekta.

 

Analitika je pokazala da u BiH posluje 659 brzorastućih kompanija koje su tokom 2016. godine ostvarile 5,65 milijardi KM prihoda. U odnosu na 2015. godinu, ove kompanije su imale rast prihoda od 16,9 posto, kao i rast broja zaposlenih od 17 posto.

 

Najveći broj brzorastućih kompanija u BiH je u djelatnosti “Trgovina na veliko”, i to ukupno 75, a zatim slijede “Trgovina na malo” (72 kompanije), “Cestovni prijevoz robe” (51 kompanija), “Građevinarstvo” (30 kompanija) itd. Listu rangiranih kompanija i više informacija o brzorastućim kompanijama može se pogledati na portalu www.poslovnenovine.ba.

 

- Imajući na umu značaj ove kategorije kompanija i činjenicu da su one pogonsko gorivo ekonomskog razvoja, od velike je važnosti identificirati ih i kod nas u Bosni i Hercegovini te ih prepoznati i odati im priznanje za njihov veliki doprinos razvoju ekonomije - zaključio je Cero.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI