Bura se ne stišava

Komandant EUFOR-a u BiH: Navodi o paravojnim formacijama nisu dobar znak

Front 13.01.18, 20:52h

 Komandant EUFOR-a u BiH: Navodi o paravojnim formacijama nisu dobar znak
Waldner te prokomentarisao navode o postrojavanju paravojnih formacija u BiH rekavši kako to nije dobar znak međunarodnoj zajednici

 

U sklopu radnih aktivnosti komandant mirovnih snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Waldner posjetio je danas sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje je održao sastanak s predsjedavajućim Skupštine ZDK Jasminom Duvnjakom, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Waldner je rekao kako je iskoristio priliku da se s predstavnicima lokalnih vlasti upozna o situaciji u brojnim mjestima Bosne i Hercegovine.

 

"Kao što znate, kao komandant EUFOR-a smještenog u Sarajevu, inače razgovaram s državnim institucijama poput Ministarstva sigurnosti, Ministarstva odbrane, Predsjedništvom te policijskim agencijama, ali za mene je jako bitno da prođem kroz državu i regije gdje imamo timove za posmatranje. Ovdje imamo jedan od tih timova i iskoristio sam priliku da organizujemo sastanke a lokalnim zajednicama, predstavnicima kantona, šefovima policije te načelnicima općina i da čujem njihovo mišljenje o stanju sigurnosti u njihovim zajednicima. Moj interes je sigurnosna situacija jer smo odgovorni za održavanje sigurnog ambijenta", rekao je Waldner te kratko prokomentarisao navode o postrojavanju paravojnih formacija u BiH rekavši kako to nije dobar znak međunarodnoj zajednici.

 

Predsjedavajući Skupštine ZDK je rekao je sigurnosno stanje u ZDK zadovoljavajuće te da statistički podaci pokazuju unapređenje situacije.

 

"Zahvaljujem se generalmajoru Antonu Waldneru za današnju posjetu. Nama je ukazana velika čast da je gospodin Waldner u Zenici danas i da smo imali priliku da ga informišemo o aktuelnoj ekonomsko-socijalnoj i sigurnosnoj situaciji u ZDK. Kada je u pitanju presjek sigurnosnog stanja u ZDK, prema relevantnim informacijama i činjenicama koje imamo, a čiji su izvor uprava policije i Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, koja te informacije ima i prikuplja sa drugim policijskim agencijama u BiH, stanje je u ZDK na zadovoljavajućem nivou. Ja sam informisao generalmajora i o bitnim segmetnima stanja sigurnosti kroz tri najvažnija indikatora, a to su presjek stanja kriminaliteta, presjek stanja sigurnosti u saobraćaju i presjek stanja u oblasti javnog reda i mira", rekao je Duvnjak.

 

Duvnjak je naglasio kako statistički podaci za sva tri segmenta pokazuju unapređenje i poboljšanje stanja, rekavši kako incidentne situacije koje su često uzrokovane socijalnom situacijom građana, a  koje se ne moraju nužno događati u Zeničko-dobojskom kantonu mogu uznemiriti i građane ovog kantona.

 

"Mi nemamo sistemskih problema, institucije dobro i kvalitetno rade. Također, informisao sam generalmajora kako smo jedan od privredno najjačih kantona u BiH, da imamo pokrivenost uvoza izvozom, ali zbog socijalne nepravde, zbog zakonske diskriminacije u raspodjeli javnih prihoda mi nažalost nemamo dovoljno sredstava i ne vraća nam se dovoljno novaca da bi kroz određene programe koji bi išli prema građanima mogli da značajnije unapređujemo standard građana našeg kantona. Informisao sam generalmajora da je u bitnim aspektima sigurnosti naš kanton mirno područje i nemamo ni neuralgičnih tačaka kada je u pitanju povratak, manjinske zajednice ili neki drugi problemi koji su prisutni u drugim dijelovima BiH", rekao je Duvnjak.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI