Dok cijeli region strahuje od epidemije

Evo kako da provjerite da li ste vakcinisani protiv morbila i da li pripadate generaciji koja je primila MMR

Hronika 13.01.18, 09:25h

Evo kako da provjerite da li ste vakcinisani protiv morbila i da li pripadate generaciji koja je primila MMR
Ovo su koraci koje možete preduzeti da biste provjerili da li imate morbile, odnosno male boginje

 

Male boginje se munjevitom brzinom šire Srbijom, a srpski epidemiolozi upozoravaju da ukoliko se intenzitet zaraze nastavi, dnevno će imati i po 100 novooboljelih pacijenata. Inače, jedna zaražena osoba morbile može da prenese na 15 drugih, a vakcinacija MMR vakcinom je jedini vid zaštite od bolesti koja može biti smrtonosna.

 

Ovo su koraci koje možete preduzeti da biste provjerili da li imate morbile, odnosno male boginje:

   

- Provjerite s roditeljima! Ako ste rođeni poslije 1971. godine najvjerovatnije ste primili vakcinu protiv malih boginja. Poslije osamdesetih, primili ste tu vakcinu u kombinaciji sa vakcinom protiv zauški. Tek posle 1994. godine se prima MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole).
   

- Ako se roditelji ne sjećaju, trebalo bi da bude zabilježeno u vašem kartonu vakcinacije
   

- Ako nemate pristup bilo kojem od ovih podataka, niko se ne sjeća ili je izgubljen karton, onda možete u određenim situacijama da provjerite analizom iz seruma može da se uradi prilikom laboratorijskih analiza odnosno testiranjem krvi na antitela IgG
   

-Ako ste provjereno revakcinisani šanse da ste imuni su 99 odsto

 

Ukoliko mislite da niste vakcinisani, pa ste primili vakcinu, a ispostavilo se da ste se ipak vakcinisali kad ste bili mali - postavlja se pitanje - da li može nešto loše da se dogodi od "duple" vakcine? U tim slučajevima znajte da ako ste se već ranije vakcinisali, još jedna doza neće naškoditi zdravlju, naprotiv samo će povećati nivo antitela!
  

Ako se pitate šta se događa ako se npr. danas vakcinišete, a neko vas zarazi boginjama prije nego što se revakcinišete i steknete imunitet znajte da ukoliko se nakon vakcinacije dođe u kontakt sa oboljelim od morbila (prije nego što se stvori imunitet), doći će do pojave oboljenja!
   

Ako niste revakcinisani kao mali, često se postavlja pitanje koliko ste imuni i da li treba da se revakcinišete, znajte da ukoliko ste primili samo jednu dozu vakcine prije 20 i  više godina, a dođete u kontakt sa oboljelim MOŽETE OBOLJETI, jer jedna doza vakcine ne obezbjeđuje solidan imunitet na “duže staze”.
   

Ako npr. spadate u 1 odsto onih kojima ni vakcinacija nije napravila imunitet i ako se kao takvi razbolite da li su mogući još gori simptomi, tj. da li se treba opet vakcinisati za svaki slučaj?  U toj situaciji neophodno je da znate da ukoliko ste u grupi od 1% koji ne stvore imunitet ni poslije 2 doze vakcine, sigurno će te oboljeti, ali ne mora da znači da će to obavezno biti teška klinička slika. Veća je vjerovatnoća da će kod mlađih od 5 godina i starijih od 20 godina biti teža klinička slika ali to se ne dešava u 100% slučajeva!

 

Odgovori za najčešća pitanja o MMR vakcini potvrđeni su iz Gradskog centra za javno zdravlje od strane dr Ivane Begović-Lazarević, specijaliste epidemiologa.

 

(srbijadanas.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI