Solidarnost i podrška bivšim radnim kolegama

Rudari u Zenici od danas do idućeg petka u štrajku upozorenja

Hronika 12.01.18, 10:51h

Rudari u Zenici od danas do idućeg petka u štrajku upozorenja
Posljednjih dana u medijima se spominje pitanje penzionisanja 44 radnika kojima je poslodavac izdao rješenje o penzionisanju, a nije u skladu s važećim zakonskim propisima

 

Jednosatni štrajk upozorenja radnika Rudnika mrkog uglja Zenica počinje danas i trajat će do petka, 19. januara, u periodima od 7.00 do 8.00 sati, saopćio je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH. 

 

- Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i u potpunosti stavlja na raspolaganje svoje resurse u Zeničko-dobojskom kantonu radnicima koji traže rješenja za svoje probleme. Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u Federaciji BiH, zaradili svoje penzije - navedeno je u saopćenju.

 

Posljednjih dana u medijima se spominje pitanje penzionisanja 44 radnika kojima je poslodavac izdao rješenje o penzionisanju, a nije u skladu s važećim zakonskim propisima, izvršio uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstvo i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, navedeno je također.

 

U znak solidarnosti i podrške bivšim radnim kolegama, Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja Zenica je direktoru Rudnika mrkog uglja dostavila odluku o najavi štrajka upozorenja.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI