Otkriveno da je lagao o svojoj ulozi u ratu

U Čikagu uhapšen bivši oficir Vojske RS, već deportovan u BiH: Bio zadužen za blokiranje izlaza iz Srebrenice

Hronika 12.01.18, 08:04h

U Čikagu uhapšen bivši oficir Vojske RS, već deportovan u BiH: Bio zadužen za blokiranje izlaza iz Srebrenice
Vlasti su 2006. godine otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom agresije u BiH. Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine

 

Državljanin Bosne i Hercegovine, Jovo Asentić, koji je u ratu služio kao oficir Vojske RS, u ponedjeljak je deportovan iz SAD-a.

 

Odluka o deportovanju donesena je krajem januara 2016. godine zbog laganja američkih imigracionih vlasti o njegovoj ulozi tokom agresije u BiH, piše ICE Chicago (Služba za imigracije i strance).

 

Vlasti su 2006. godine otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom agresije u BiH. Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine.

 

Također je tokom jula 1995. kao visoki oficir bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice, kada su srpske snage ubile više od 8.000 muškaraca i djece.

 

Sudija za imigraciju osudio je Asentićeve lažne izjave ''iznimno ozbiljnim'' s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

Podsjetimo, u decembru 2017. Vlada Sjedinjenih Američkih Država optužila je Olivera Dragića (42) za imigracione prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je učestvovao u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Tužioci kažu da je Dragić, iz Barbertona u prigradskom mjestu Akron, dao lažne izjave o svojoj ulozi u etničkom čišćenju u Bosni i Hercegovini pri prijavljivanju statusa izbjeglice u SAD-u.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI