čeka se odluka o novoj apelaciji

Salihović: Nisam imao fer suđenje, nisu mi dali da saslušam svjedoke Milorada Dodika, Nikolu Špirića…

Hronika 11.01.18, 16:40h

Salihović: Nisam imao fer suđenje, nisu mi dali da saslušam svjedoke Milorada Dodika, Nikolu Špirića…
Nekadašnji glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, koji je trenutno samo tužilac u ovoj instituciji, nalazi se na bolovanju i čeka odluku o novoj apelaciji koju je podnio Ustavnom sudu BiH

 

''I dalje sam na bolovanju, a odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, na poziciji tužitelja imam 600 KM manju platu. Odluku Ustavnog suda očekujem u ovom mjesecu i uvjeren sam da će ona ponovo biti kao i ona prva, a to je da je odluka VSTV-a neustavna i da su mi povrijeđena mnoga prava'', kazao je Salihović.

 

Pravosnažnom odlukom disciplinske komisije VSTV-a, Salihović je skinut s pozicije glavnog tužioca i vraćen na poziciju tužioca Tužilaštva BiH. On je tokom postupka uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH i utvrđeno je da su mu povrijeđena prava te da je disciplinski postupak protiv njega nerazumno dugo trajao.

 

''I nakon te odluke Ustavnog suda, VSTV ne poštuje ono što je naloženo. To vam je isto kao i neustavni referendum u Republici Srpskoj. Tokom postupka protiv mene, ne samo da nisam imao fer suđenje koje je predugo trajalo, nisu mi dali ni da saslušam svjedoke, Milorada Dodika, Nikolu Špirića… Disciplinska tužiteljica nije imala legitimitet da vodi moj slučaj. To su nedopustivi propusti i nepoštivanje odluka Ustavnog suda'', smatra Salihović.

 

Disciplinska komisija VSTV-a utvrdila je odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

 

Tokom ovog mjeseca Salihović očekuje odluku po drugoj uloženoj apelaciji Ustavnom sudu, a čiji dijelovi su prije bili preuranjeni i tiču se disciplinskog postupka, odnosno povrede prava na pravičan postupak.

 

Nekadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH suspendovan je u septembru 2016. godine, nakon čega je pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH.

 

''Saslušanje, kada je u pitanju Tužilaštvo, još nije gotovo. Zbog mog zdravstvenog stanja saslušavan sam četiri puta, po sat vremena. Ja želim detaljno sve kazati, iako to mnogima u Tužilaštvu ne odgovara. Zato će ono biti nastavljeno'', istakao je Salihović.

 

Državno tužilaštvo raspisalo je nedavno i konkurs za novog glavnog tužioca i njegove pomoćnike, što, po Salihovićevom mišljenju, mora biti poništeno.

 

''Raspisivanjem konkursa još jednom su pokazali da ne poštuju Ustav ove zemlje. On će morati biti poništen'', kazao je.

 

Dodao je da se Tužilaštvo BiH od njegove suspenzije bavi samo njime, a ne svojim poslom.

 

''U moje vrijeme podignuto je 70 optužnica za ratni zločin. Za vrijeme vršioca dužnosti tužiteljice Gordane Tadić, samo 20. Dakle, 350 posto manje. To je dokaz da ništa ne rade osim što se bave sa mnom'', zaključio je Salihović, prenosi BIRN - Justice Report.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI