ratni zločinci bi slobodno hodali

Brammertz: Da nije bilo Haga, Karadžić bi možda bio ministar u Srbiji i zalagao se za prijem u EU

Hronika 11.01.18, 15:51h

Brammertz: Da nije bilo Haga, Karadžić bi možda bio ministar u Srbiji i zalagao se za prijem u EU
Dokumentacija Haškog suda nudi mnoštvo dokaza onima koji pišu istoriju. Pa ipak, ministar obrazovanja RS najavio da će iz udžbenika biti obrisani dijelovi o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva, kaže Serge Brammertz

 

Da nije bilo Haškog suda, „danas bi mnogi ratni zločinci još uvijek slobodno hodali", rekao je Serge Brammertz, dugogodišnji glavni tužilac Haškog tribunala. Na opasku novinara lista Die Zeit Stefana Willekea kako se moglo desiti da je Radovan Karadžić, jedan od najodgovornijih za masovno ubijanje u Srebrenici devedesetih godina, danas možda čak ministar u Srbiji, koji se zalaže za prijem svoje zemlje u Evropsku uniju, Brammertz je rekao: 'Nije isključeno da se to moglo desiti, ali on je sada u zatvoru i to je naša zasluga'. Dodao je i da je Haški sud donio mnogo više presuda nego bilo koji drugi sličan sud.

 

Novinar je Brammertza podsjetio i na to da je, u potrazi za ratnim zločincima, bio upućen na pomoć Srbije, na šta je ovaj odgovorio: 'Da, u julu 2008. me je pozvao šef kabineta srpskog predsjednika. Rekao je da je hitno, ali da ne može da o tome priča preko telefona. 'Mogu li da dođem k Vama?', upitao je. 'Jeste li u Hagu?', upitao sam ja njega. 'U Beogradu sam', odgovorio je, 'ali dolazim odmah' (...) „došao je u moju kancelariju gdje sam mu pokazao potjernice sa traženim osobama.

 

On je odmah pokazao na Karadžićevu fotografiju i rekao: 'Mislimo da smo ga identifikovali. Policija će sada izvesti operaciju. Poslije toga ćemo Vas pozvati telefonom.' Ostao je kod mene do večeri, sve dok me nije pozvao lično predsjednik Srbije i konačno potvrdio: 'Imamo ga, imamo Karadžića'.

 

'Raspoloženje u mojoj kancelariji je bilo nevjerovatno emocionalno. Ne možete to ni da zamislite. Kod mene se okupilo još šest državnih tužilaca koji su godinama gonili Karadžića. Kada je stigla vijest o njegovom hapšenju, kolege su bile van sebe. Ogromna radost, ogromno olakšanje. Neki državni tužioci nisu mogli da suzdrže suze. Od tog dana, Tribunal je doživio novi zamah.'

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(DW, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI