ODLUKA SUDA STUPA NA SNAGU

Sada i pravosnažno: Dragan Lukač dobio spor protiv Vlade FBiH - umjesto u penziju, i dalje na čelu FUP-a!

Hronika 11.01.18, 14:24h

Sada i pravosnažno: Dragan Lukač dobio spor protiv Vlade FBiH - umjesto u penziju, i dalje na čelu FUP-a!
Sud u Sarajevu donio je pravosnažnu presudu čiji je rok za izvršenje osam dana. U presudi je izvršna vlast upozorena i na moguću krivičnu odgovornost predsjednika Vlade FBiH te novčanu kaznu ukoliko se Lukač ne postavi na mjesto direktora

 

Na današnjem dnevnom redu sjednice Vlade FBiH je i Prijedlog rješenja o imenovanju direktora Federalne uprave policije.


Dragan Lukač je 2015. godine tužio Vladu FBiH jer ga nije imenovala za direktora FUP-a, nakon čega je Sud donio privremenu mjeru u njegovu korist.


To rješenje traje do donošenja nove odluke Općinskog suda u Sarajevu kojom se određuje mjera osiguranja ili do pravomoćnog okončanja sudskog parničnog postupka.


Sud u Sarajevu donio je pravosnažnu presudu čiji je rok za izvršenje osam dana. U presudi je izvršna vlast upozorena i na moguću krivičnu odgovornost predsjednika Vlade FBiH te novčanu kaznu ukoliko se Lukač ne postavi na mjesto direktora.


Iako su iz opozicije ranije upozoravali da Lukač već odavno ispunjava uslove za penziju, odnosno prestanak rada kao policijski službenik, Vlada FBiH sada mora donijeti rješenje o imenovanju Lukača na čelo FUP-a.


U februaru 2015. godine nije bilo saglasnosti za Lukačevo imenovanje na ovu funkciju zbog same procedure koja je pratila njegov izbor, ali su ministari iz SDA i HDZ BiH preglasali ministre iz DF-a.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI