Goran Bregović kaže da mu je 'bog redovno slao signale'

Prirodno je da sam ateista... Otac mi je bio Hrvat, majka Srpkinja, a žena muslimanka...

Showbizz 11.01.18, 08:54h

Prirodno je da sam ateista... Otac mi je bio Hrvat, majka Srpkinja, a žena muslimanka...
Moji roditelji su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski praznici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, pa sam uvijek imao šarena jaja za Uskrs, prisjetio se Brega

 

Goran Bregović, čuveni muzičar i jedan je od najpoznatijih promotera ovdašnje muzike u svijetu, godišnje održi čak 150 koncerata širom planete.

 

Ono što mnogi o njemu ne znaju je činjenica da je ateista, a Bregović smatra da je takvo nešto prirodno budući da mu je otac bio Hrvat, majka Srpkinja, a supruga je muslimanka.

 

"Moj otac je bio vojno lice, a majka knjigovođa. Potičem iz srednje klase, gdje nikada ničega nije falilo, ali nije bilo ni izobilja. Stid od razmetanja vjerovatno nosim iz kuće. I djeca će mi, nadam se, biti takva. Moji roditelji su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski praznici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, pa sam uvijek imao šarena jaja za Uskrs", počeo je svoje prisjećanje Bregović.

 

"Istovremeno, bio sam u takvom komšiluku da sam za Bajram komšijama slao kurban, meso od ovna koji se kolje za praznik. Samim tim sam i ja tog dana dobio kurban. Bez obzira na to što sam odrastao u takvoj kući, bog mi je redovno slao signale", istakao je Bregović, obrazlažući zbog čega su brojne svjetske religije uticale na njegovo stvaralaštvo.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI