Štediše nastavljaju s blokadama poslovnica

Nije potpisan Memorandum o sporazumijevanju između Udruženja Švicarac i Addiko banke: Gdje je zapelo?

Biznis Klub 09.01.18, 08:56h

Nije potpisan Memorandum o sporazumijevanju između Udruženja Švicarac i Addiko banke: Gdje je zapelo?
Kemal Duraković, predsjednik UKK Švicarac kazao je nakon sastanka da Addiko banka tvrdi da Zakon o konverziji kredita u KM neće biti usvojen u Parlamentu FBiH

 

Memorandum koji su prema zaključku Predstavničkog doma PFBiH trebali potpisati Udruženje Švicarac i Addiko banka kako bi se pronašlo rješenje za hiljade građana koji vraćaju visoke rate zbog kredita u CHF-u, danas nije potpisan iako je rok bio 9. januar.

 

Advokat Branko Marić koji zastupa Addiko banku primio je danas predstavnike Udruženja Švicarac na razgovor, ali do konkretnog dogovora nije došlo. Prema tvrdnji advokata Marića Udruženje bi trebalo dostaviti pisane saglasnosti svih članova-korisnika kredita u CHF-u za potpisivanje Memoranduma o sporazumijevanju.

 

Iz Udruženja smatraju da je riječ o pravnim peripetijama kako bi se izbjegao bilo kakav dogovor koji nije u interesu banke. 

 

Kemal Duraković, predsjednik UKK Švicarac kazao je nakon sastanka da Addiko banka tvrdi da Zakon o konverziji kredita u KM neće biti usvojen u Parlamentu FBiH. 

 

- To pokazuje da je Addiko banka iznad svakog nivoa vlasti pa čak i zakona - kazao je Duraković.

 

Članovi Udruženja poručuju da će nastaviti sa okupljanjem subotama i plaćanjem svojih dugova u apoenima po 0.05 feninga u poslovnicama Addiko banke širom BiH. 

 

- Obavezuje se Addiko banka dd Sarajevo i Udruženje korisnika kredita "Švicarac" da međusobno usaglase i potpišu memorandum o sporazumijevanju shodno zaključcima vanredne skupštine UKK "Švicarac" od 15. septembra i koji su dostavljeni Addiko banci i odgovora iz Addiko banke UKK-u. Shodno zaključcima Skupštine UKK i odgovora Addiko banke obavezuju se obje strane da potpišu memorandum bez daljnjih uslovljavanja i odugovlačenja bilo koje strane, rok za potpis memoranduma je 20 dana, a ukoliko se on ne potpiše, Parlament FBiH se obavezuje da će na sljedećoj redovnoj sjednici razmatrati prijedlog zakona o konverziji CHF kredita - zaključak je usvojen u Predstavničkom domu 19. decembra.

 

Ostaje da se vidi da li će Parlament FBiH ispuniti vlastiti zaključak.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI