FOTO/ Prva beba rođena u 2018. godini

Nakon komentara o bebi koju su nazvali 'imigrantskim smećem', oglasio se predsjednik Austrije: Dobrodošla, draga Asel!

Hronika 07.01.18, 18:57h

Nakon komentara o bebi koju su nazvali 'imigrantskim smećem', oglasio se predsjednik Austrije: Dobrodošla, draga Asel!
Alexander Van der Bellen, austrijski predsjednik, bio je prisiljen intervenirati nakon što je prvo dijete rođeno u toj zemji u 2018. godini podvrgnuto bujici rasističkih online komentara, samo zato što su mu roditelji muslimani i doseljenici u Austriju

 

Predsjednik Alexander Van der Bellen, 73-godišnji liberalni političar, čestitao je roditeljima na rođenju bebe koja je nazvana Asel, nakon što je rođena u ranim jutarnjim satima 2018. u Beču.

 

- Dobrodošla, draga Asel! - napisao je Van der Bellen na Facebooku, prije nego je podsjetio one koji su pisali rasističke poruke da su "svi ljudi rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima".

 

Asel Tamga nazvana je "prvom bečkom bebom" godine, a njezina se fotografija pojavila u mnogim lokalnim medijima. Beba je fotografirana sa majkom koja nosi hidžab.

 

asel

 

Za razliku od predsjednika, Sebastian Kurz i drugi članovi novoosnovane vlade Austrije, šutjeli su na rasističke komentare upućene djetetu, a neki od njih su bile i želje "da umre u krevetiću". Desna populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) Heinza-Christiana Strachea ušla je u novu vladu koju će voditi novi kancelar Sebastian Kurz, čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP).

 

Kao odgovor na rasističke komentare, Caritas, katoličko dobrotvorno društvo, koje radi s migrantima i izbjeglicama, pokrenulo je kampanju podrške djetetu i njezinim roditeljima, Naime i Alper.

 

Napetosti zbog imigracije bile su visoke u Austriji, jer je više od milion izbjeglica i drugih doseljenika stiglo u Europu 2015. godine. No, hiljade austrijskih građana iskazali su svoju podršku porodici ostavljajući poruke na Facebook postu koji je napisao Klaus Schwertner, šef Caritasa u Beču.

 

- Želimo pokazati da je ljubav jača od mržnje, na Facebooku baš kao i u stvarnom životu - kazao je Schwertner, dodavši da će Facebook stranica koja je davala podršku roditeljima i bebi, a koja je ugašena zbog izljeva mržnje prema toj porodici, ponovo biti pokrenuta, piše Telegraph.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI