Najavljen novi protest

Oko 3.000 boraca dolazi pred Vladu FBiH: Halalili smo se sa porodicama, kućama se ne vraćamo bez rješenja!

Hronika 07.01.18, 17:33h

Oko 3.000 boraca dolazi pred Vladu FBiH: Halalili smo se sa porodicama, kućama se ne vraćamo bez rješenja!
Kako stvari stoje, bit će nas i više od 3.000. Odluka je da idemo pred Vladu FBiH jer smo s njima potpisali sporazum, tačnije s resornim ministarstvom. Mi tražimo samo ono što su nam oni ponudili, a mi prihvatili i ništa više. Ukoliko do ponedjeljka ili utorka ispoštuju sporazum, onda nećemo ni dolaziti

 

Oko 3.000 prevarenih demobilisanih boraca doći će na masovne proteste ispred zgrade Vlade FBiH, zvanična je odluka koja je jučer donesena na sastanku boračkih udruženja u Teočaku, a tačan datum protesta zavisi isključivo od odobrenja policije Kantona Sarajevo. 

 

Ovo je za Avaz jučer potvrdio i Ibrahim Hasanović, predsjednik Patriotske lige Teočak. Tvrdi da je odluku o masovnim protestima donijelo i potpisalo oko 86 boraca, koji su prisustvovali sastanku, a koji su raniji potpisnici sporazuma s Vladom. Razlog zašto su se ponovo odlučili na proteste je taj što Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja FBiH nisu ispoštovali sporazum od prije nekoliko mjeseci o socijalnom zbrinjavanju boraca i izradi jedinstvenog boračkog registra.

 

- Konačan datum izlaska nismo donijeli jer čekamo odobrenje policije. Zahtjeve smo već uputili. To može potrajati tri dana, a može i sedam. Mi bismo voljeli da to bude već u ponedjeljak, ali o tome ne odlučujemo mi. Mi samo čekamo odobrenje - kaže Hasanović.

 

Prema njegovim riječima, odluka je donesena da se isključivo ide pred zgradu Vlade FBiH, a očekuje se dolazak oko 3.000 boraca.

 

- Kako stvari stoje, bit će nas i više od 3.000. Odluka je da idemo pred Vladu FBiH jer smo s njima potpisali sporazum, tačnije s resornim ministarstvom. Mi tražimo samo ono što su nam oni ponudili, a mi prihvatili i ništa više. Ukoliko do ponedjeljka ili utorka ispoštuju sporazum, onda nećemo ni dolaziti - tvrdi Hasanović.

 

Kaže da je borcima već poručio da se „halale sa svojim porodicima jer se nećemo vratiti bez rješenja“.

 

- Vladi više ništa nije sveto. Prevarili su ove ljude, izvarali nas sve. Mi se ne vraćamo bez onoga što su obećali. Mjesecima smo uzalud čekali - kaže Hasanović.

 

Hasanović nam je rekao da je umro još jedan borac koji je bio u kampu pred Vladom FBiH.

 

- Čovjek je iz Novog Travnika, u petak mu je klanjana dženaza. Ovo je ukupno šesti naš borac koji je umro. To su ljudi koji su potpisali sporazum s Vladom o pomoći, a Vlada im nije dala ništa - kaže Hasanović.

 

Podsjećamo, u posljednja tri mjeseca umrli su Nedžad Nedžibović, Omer i Hasan Bubić, Muharem Nakičević i Fehret Salkanović, socijalno ugroženi demobilisani borci Armije RBiH, koji nisu dočekali da se vlast smiluje i riješi njihov status.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI