potpredsjednik Nogometnog saveza BiH

Sofrenić objasnio zašto su izabrali Prosinečkog: Osimu je bio minus što nikada nije...

Sport 04.01.18, 15:26h

Sofrenić objasnio zašto su izabrali Prosinečkog: Osimu je bio minus što nikada nije...
Predstavnici Saveza će odmah sjesti sa novim selektorom i potpisati ugovor, a radit će pod istim uslovima kao što je radio Baždarević. Prosinečki se odmah mora angažovati u reprezentativnim akcijama, jer će naš tim krajem ovog mjeseca igrati utakmice u Sjevernoj Americi

 

Hrvatski nogometni strateg Robert Prosinečki izabran je za novog selektora seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) održanoj na Ilidži.

 

Prosinečki je izabran u užem krugu kandidata, u kojem se pored njega nalazio bh. strateg koji je najveće uspjehe u karijeri ostvario sa sarajevskim Željezničarom - Amar Osim.

 

Nakon sjednice IO-a, potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Milorad Sofranić je rekao da je Prosinečki izabran nakon tri mjeseca pregovora s dvadesetak kandidata za selektorsku poziciju.

 

- Stručna komisija je obavila razgovore s nizom kandidata, a nakon tri mjeseca donijeli smo jednoglasnu odluku na današnjoj sjednici. Izabran je Robert Prosinečki, nakon što je Stručna komisija prezentovala sve prednosti i mane predloženih kandidata - rekao je Sofranić.

 

Naglašava da su Osim i Prosinečki pokazali korektnost i stručnost tokom pregovora, te da su u konačnom odabiru presudile nijanse.

 

- Oba kandidata su pokazala korektnost i stručnost, bilo je zadovoljstvo pregovarati i znali smo da ne možemo pogriješiti u konačnom izboru. Odlučivale su nijanse. Osim je imao prednosti jer je vodio ekipu u domaćem prvenstvu i poznaje domaće igrače, ali i Prosinečki je u svoju korist imao rad u nekoliko reprezentacija i internacionalno iskustvo, a radio je kao trener u četiri države. Bio je pomoćnik selektora Hrvatske, predvodio je Azerbejdžan, a radio je kao trener Crvene zvezde. Osimu nedostaje rad u reprezentaciji i to je možda nijansa koja je odlučila - objasnio je Sofranić.

 

Dodaje da Savez u izboru novog selektora nije bio opterećen nikakvim međuentitetskim ili nacionalnim pitanjima kao što su neki mediji navodili, već samo sportskim i stručnim aspektima izbora, te da nije došlo do narušavanja odnosa unutar Saveza.

 

Predstavnici Saveza će odmah sjesti sa novim selektorom i potpisati ugovor, a radit će pod istim uslovima kao što je radio Baždarević. Prosinečki se odmah mora angažovati u reprezentativnim akcijama, jer će naš tim krajem ovog mjeseca igrati utakmice u Sjevernoj Americi.

 

U stručnom štabu Roberta Prosinečkog radit će Gordan Ciprić, Dragan Spasić, Elvir Rahimić i Kenan Hasagić, a pred ovaj stručni štab bit će postavljen cilj plasmana na evropsko prvenstvo 2020. godine.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI