Razbojnici stigli i do Bjelašnice

Lopovi ostavili prazne flaše, opuške i ženski veš: Opljačkano selo Lukomir, obijene kuće, polupani prozori...

Hronika 02.01.18, 19:49h

Lopovi ostavili prazne flaše, opuške i ženski veš: Opljačkano selo Lukomir, obijene kuće, polupani prozori...
Nađene su prazne flaše, zaprljano suđe, opušci od cigareta, a ostavljen je u jednoj kući ženski veš - kaže u izjavi za Fenu Mujo Masleša, jedan od stanovnika Lukomira iz čije je kuće između ostalog ukradeno stotinjak pari ručno pletenih vunenih čarapa

 

Pljačkaši  devastirali Lukomir, polupani prozori, obijena vrata na deset kuća

 

Deset kuća u, preko zime napuštenom i zaključanom Lukomiru, obijeno je i opljačkano na kraju stare godine, a provalnici su odnijeli brojne etnografski vrijedne rukotvorine, među ostalim ručno vezene narodne nošnje i pletene čarape karakteristične za bjelašnička sela.


- Polupani su prozori, razvaljena vrata na desetak kuća, a prema tragovima u snijegu moglo se zaključiti da su provalu izvršile tri osobe, koje su, očito je boravile duže vremena u kućama. Nađene su prazne flaše, zaprljano suđe, opušci od cigareta, a ostavljen je u jednoj kući ženski veš - kaže u izjavi za Fenu Mujo Masleša, jedan od stanovnika Lukomira iz  čije je kuće između ostalog ukradeno stotinjak pari ručno pletenih vunenih čarapa.

 

lukomir-pljacka-3


Na pitanje kako su saznali za pljačku, Masleša kaže da su njegova sestra i zet u subotu, pretposljednjeg dana stare godine otišli u Lukomir, da obiđu kuće, da vide da nisu vodovodne cijevi ili krovovi zbog snijega i vjetra oštećeni, kako inače svih prethodnih zima praktikuju da povremeno neko od stanovnika sela ode i vidi da nema kvarova.


-Vidjeli su najprije tragove u snijegu, a onda obijene kuće, polupane prozore, pojašnjava Masleša koji je Feni poslao i fotografije iz Lukomira nakon što su kuće obijene.


Danas su u Lukomir išli i drugu stanovnici, i uglavnom iz svih kuća su odnijete ručno pletene čarape, pape, narodna nošnja, a posebna šteta je što te rukotvorine imaju etnografsku i tradicijsku vrijednost.


Policiji su prijavili provalu kuća, ali im je rečeno da ako ne mogu s kolima stići do sela, ne mogu ni uviđaj izvršiti.

 

lukomir-pljacka2


Do Lukomira se može stići pješice iz Umoljana ili Čuhovića,  a do tih sela se može autom doći.


Do sada, a to je prethodnih šest zima, sve 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane, ali nisu imali probleme kakve su sad doživjeli.


Na izmaku stare godine pljačkaši su po snijegu i pješice stigli  u Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine da bi pored znatne  materijalne štete pričinili  vlasnicima kuća velike nevolje i sekiraciju, kaže na kraju razgovora Maselaša.


Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira  sedmu zimu zaredom napuštaju selo i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićim, Vlakovu i drugim naseljim u okolini Sarajeva. Selo su ove zime napustili krajem novembra.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI