Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

Slučaj prostitucije koji je uznemirio region: Srpski akademik krijumčario transrodne Kubance iz Srbije u BiH!

Hronika 30.12.17, 10:40h

Slučaj prostitucije koji je uznemirio region: Srpski akademik krijumčario transrodne Kubance iz Srbije u BiH!
Transrodni Kubanci otkriveni su u autobusu koji je putovao za Zagreb, a naknadno je utvrđeno da su u BiH ilegalno prebačeni iz Novog Pazara, gdje su podvođeni i iskorištavani za prostituciju

 

Člana Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka (SKAIN) Mirsada Nukovića (47) iz Novog Pazara, Tužilaštvo BiH je optužilo za krijumčarenje dvoje transrodnih migranata iz Kube!

 

Nukoviću se na teret stavlja da je radi nedozvoljenog krijumčarenja emigranata iz Kube, koji su prethodno bili seksualno iskorištavani u Novom Pazaru, pribavio tuđe lične dokumente na imena osoba ženskog pola, s obzirom na to da su Kubanci transrodne osobe.

 

- Ilegalne emigrante prevezao je iz Srbije u BiH korištenjem ličnih dokumenata drugih osoba, te je na taj način ilegalno preveo preko granice dva državljanina Kube, kojima je prethodno oduzeo njihove originalne putne isprave - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

 

Migranti su otkriveni na graničnom prelazu u Gradiški pri pokušaju odlaska u zemlje Evropske unije.

 

Transrodni Kubanci otkriveni su u autobusu koji je putovao za Zagreb, a naknadno je utvrđeno da su u BiH ilegalno prebačeni iz Novog Pazara, gdje su podvođeni i iskorištavani za prostituciju.

 

Istražioci su došli do podataka da se radi o licima zaraženim hepatitisom, što je, pored činjenice da su se predstavljali kao žene, izazvalo paniku među korisnicima njihovih usluga u Novom Pazaru, pišu Novosti.

 

Mirsad Nuković uhapšen je početkom aprila na graničnom prelazu Uvac kod Višegrada na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo BiH.

 

Poslije saslušanja je pušten da se brani sa slobode, jer je ocijenjeno da će biti dostupan istražnim organima, budući da redovno dolazi u BiH da predaje na nekoliko privatnih fakulteta.

 

(Novosti, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI