Preduzeće Mreža Network iz Dervente

Zbog manjka radnika bh. firma odbila milionski posao za Deutsche Telekom

Biznis Klub 28.12.17, 18:34h

Zbog manjka radnika bh. firma odbila milionski posao za Deutsche Telekom
Deutsche Telekom traži pouzdane dobavljače, a Mreža Network našla se na njihovom spisku jer već uspješno sarađuje sa partnerima njemačke kompanije. Dobar glas zapeo je, međutim, na manjku radne snage zbog čega je i potencijalni dobar posao osuđen na propast

 

Preduzeće Mreža Network iz Dervente osjetilo je na svojoj koži posljedice odliva kvalifikovane radne snage i zbog nedostatka odgovarajućeg kadra bilo je prinuđeno da odbije milionski vrijednu ponudu pristiglu iz jedne od najvećih svjetskih telekomunikacionih kompanija - Deutsche Telekoma.

 

Poslodavci već duže vrijeme upozoravaju na dramatičan odliv radne snage sa tržišta rada RS-a i sve veći problem sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. Ti problemi su već počeli da izlaze na vidjelo u preduzećima iz elektro i metalske industrije, kojima zbog nedostatka odgovarajućeg kadra propadaju milionske ponude iz inostranstva.

 

Među njima je i firma Mreža Network koja nije mogla odgovoriti pozitivno na ponudu najvećeg njemačkog telekom operatera.

 

- Kod nas su bili dobavljači Deutsche Telekoma. Došli su da snime situaciju u pogledu kapaciteta i radne snage da bi proizvodili optičke kablove za njemačkog telekomunikacionog diva, koji će izvršiti kompletnu modernizaciju svog sistema. Za taj posao potrebno je oko 2.000 radnika, a mi imamo svega 300. Njihove uslove nismo mogli ispuniti i bili smo prinuđeni da im se zahvalimo na interesovanju i da odustanemo od daljih pregovora - kazao je za Glas Srpske zamjenik direktora Mreže Network Zoran Tošić.

 

Deutsche Telekom traži pouzdane dobavljače, a Mreža Network našla se na njihovom spisku jer već uspješno sarađuje sa partnerima njemačke kompanije. Dobar glas zapeo je, međutim, na manjku radne snage zbog čega je i potencijalni dobar posao osuđen na propast. U Mreži Network ističu da na sve načine pokušavaju da se izbore sa manjkom radne snage, a sada su odlučili da idu i korak dalje.

 

- Da bismo stali ukraj odlivu radne snage iz našeg preduzeća namjeravamo da gradimo zgradu sa 40 stanova za naše najbolje radnike. Cijena tih stanova biće do dva puta manja od tržišne. Uslov za radnike koji žele da kupe stanove biće da se ugovorom obavežu da će u idućih deset godina ostati u preduzeću i da u tom periodu možemo računati na njih - kazao je Tošić i dodao da im i za poslove koje trenutno imaju ugovorene nedostaje tridesetak radnika, ali da ne mogu naći nijednog.

 

Tošić ističe da poslodavci moraju da se uhvate ukoštac sa odlivom radnika i da je neophodno da povećaju plaće da bi ih pokušali zadržati, ali da im je neophodna i podrška svih koji su u lancu na tržištu rada.

 

- U RS-u smo svi 15 godina gledali šta se dešava. Realni sektor je zapostavljen i on mora dobiti pažnju svih. Potrebno je i školstvo uskladiti sa zahtjevima privrede. Mi dogovaramo otvaranje operativnog centra u srednjoškolskom centru da bismo obučili CNC operatere i prekvalifikovali radnike - kazao je Tošić.

 

U Privrednoj komori RS-a ističu da poslodavci iz metalskog sektora muče istu muku i da odbijaju poslove jer nemaju dovoljno radnika.

 

- Obišli smo preduzeća iz oblasti metalske industrije u Derventi, Prijedoru i Laktašima. Na svakom sastanku sa čelnicima preduzeća došli smo do zaključka da metalna industrija ima šansu za dobre izvozne poslove, ali da pojedine moraju odbiti jer nemaju kvalitetne radne snage. Ranije je nedostajalo CNC operatera i zavarivača, a sada imamo problema sa svim zanimanjima iz metalne industrije. Domaće firme su se okrenule obuci radnika, ali taman kada ih obuče, oni odlaze za većim platama u Sloveniju i Njemačku. Treba tražiti način da bude riješen ovaj problem, jer se plašim da će on biti sve dublji - kazao je direktor sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

 

Ekonomisti ističu da krivicu za problem sa manjkom radne snage snose i poslodavci i vlast.

 

- Od kraja rata do posljednjih godinu-dvije ponuda radne snage bila je veća od potražnje. U toj situaciji poslodavci su diktirali plaće koje su isplaćivali. Neki od njih u tom periodu nisu mogli da isplaćuju veće plaće, dok pojedini jesu, ali nisu htjeli posegnuti za tim. Radnici su zbog niskih plaća tražili izlaz i našli su ga u inostranstvu. Krivac za novonastalu situaciju je i vlast, jer nije pristupila sistemskom rješavanju problema i rasterećenju privrede. Jednostavno niko nije razmišljao na vrijeme i zato nas je zadesila i ova situacija - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković.

 

(Glas Srpske, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI