Mato Jozić, federalni ministar pravde

Zatvori u FBiH nisu pretrpani, jedino sarajevski puca po šavovima: Građani BiH najčešće završe iza rešetaka zbog...

Hronika 25.12.17, 11:38h

Zatvori u FBiH nisu pretrpani, jedino sarajevski puca po šavovima: Građani BiH najčešće završe iza rešetaka zbog...
Najstariji osuđenik ima 78 godina, s tim da mu kazna zatvora istječe kada napuni 82 godine, dok najmlađi ima 18 godina, a u pritvoru se nalaze i dva maloljetnika ispod 18 godina

 

Kazneno-popravni zavodi u FBiH trenutno nisu pretrpani, a u njima je smješteno 1750 osoba osuđenih najčešće zbog razbojništva, krađa, teških krađa i kaznih djela vezanih za posjedovanje, korištenje i promet narkotičkih sredstava, kazao je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić, istaknuvši kako jedan dan boravka u zatvoru košta 60 maraka.

 

Po njegovim riječima, službeni kapacitet kazneno-popravnih zavoda u FBiH predviđen je za 1996 osoba (4 m2 ili 10 m3 po zatvoreniku).

 

- Krajem novembra  2017. godine, na osnovu mjesečnog izvještaja, kapaciteti zavoda su popunjeni s 1750 osoba, od čega je 1415 osuđenih i 335 pritvorenih osoba – ustvrdio je ministar, dodavši kako kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom izdržava ukupno 217 osuđenih osoba, tako da je ukupan broj svih osuđenih osoba, pritvorenika i osoba pod kućnim zatvorom s elektronskim nadzorom za spomenuto razdoblje iznosio 1967.

 

Ukupan broj osoba (osuđene, pritvorene i osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom) muškog spola iznosi 1902, a ženskog 65 osoba.

 

Najstariji osuđenik ima 78 godina, s tim da mu kazna zatvora istječe kada napuni 82 godine, dok najmlađi ima 18 godina, a u pritvoru se nalaze i dva maloljetnika ispod 18 godina.

 

Ministar naglašava kako Kazneno-popravni zavodi u FBiH trenutno nisu pretrpani te da se najveći problem s prenapučenošću javlja u pritvorskoj jedinici KPZ Sarajevo gdje boravi više pritvorenika nego što je predviđeno po kvadraturi 4m2 po osobi.

 

Ovaj problem je riješen proširenjem pritvorske jedinice u KPZ ZT Zenica, gdje su povećani pritvorski kapaciteti sa 42 na 99 mjesta, o čemu su obaviješteni nadležni sudovi.  

 

Kada je u pitanju državni zatvor, Jozić ističe kako će njegovo stavljanje u funkciju, čiji su kapaciteti predviđeni za smještaj 350 osuđenih i pritvorenih osoba, značajno rasteretiti zavodske kapacitete u FBiH, jer se trenutno u zavodima FBiH nalazi 130 osuđenih osoba koji izdržavaju kaznu zatvora po presudi Suda BiH.

 

Prema dostupnim informacijama državni zatvor će zadovoljavati sve predviđene standarde za smještaj osuđenih i pritvorenih osoba, ocijenio je federalni ministar.

 

Dodao je kako Federalno ministarstvo pravde poduzima aktivnosti na unapređenju uvjeta života i boravka u zatvorima izgradnjom i adaptacijom novih objekata.

 

- Izgrađen je novi Odgojno popravni dom u Orašju za smještaj maloljetnika kapaciteta 58 mjesta. U KPZ Busovača je izgrađen objekt za smještaj 50 osuđenih osoba, a u KPZ Bihać Prijemno odjeljenje za smještaj 30 osoba. Nažalost, zbog nemogućnosti radnog angažiranja novog zatvorskog osoblja (moratorij o nezapošljavanju Vlade FBiH) svi kapaciteti nisu stavljeni u funkciju – kazao je Jozić.

 

U prethodnom razdoblju odobren je prijem 50 zatvorskih policajaca i službenika te je u toku prijemna procedura uposlenika po zavodima. Navedeno osoblje će uglavnom popuniti radna mjesta zatvorskih policajaca i službenika koji su po raznim osnovama (umirovljenje, napuštanje radnog mjesta po osobnom zahtjevu i sl.) napustili radna mjesta u zavodima.

 

- U Mostaru je započeta izgradnja novog zatvora čiji su smještajni kapaciteti predviđeni za 400 osuđenih i pritvorenih osoba. Također, putem IPA fondova u narednom je razdoblju predviđena izgradnja novih objekta u KPZ Zenica-9 paviljon, kapaciteta 200 mjesta, a u KPZ Orašje - Odjeljenje Odgojno-popravnog doma izgradnja fiskulturne dvorane i objekta za radionice – zaključio je federalni ministar pravde Mato Jozić.   

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI