lice s potjernice

Uskoro suđenje: Ovo je vehabija iz BiH koji je pomagao jednom od najopasnijih svjetskih terorista!

Hronika 23.12.17, 15:15h

Uskoro suđenje: Ovo je vehabija iz BiH koji je pomagao jednom od najopasnijih svjetskih terorista!
Hamzabegović je prebacio u Siriju jednog od deset najopasnijih terorista na svijetu. Optužnica ga tereti za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice. Nedostupan je hrvatskom i bosanskom pravosuđu

 

Izvor: novilist.hr

 

Muradifu Hamzabegoviću – 57-godišnjaku rodom iz Zvornika, s posljednjom poznatom adresom u Tuzli (BiH), nedostupnom hrvatskom i bosanskom pravosuđu – kojeg optužnica tereti za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice, suđenje u riječkom Županijskom sudu počinje 17. siječnja. Glavna je to odrednica s pripremnog ročišta održanog pred sutkinjom Jesenkom Kovačić.


Činjenica da je određen termin procesa okrivljenom kojem će se suditi u odsutnosti i ne bi bila neka vijest da Muradif Hamzabegović nije čovjek o kojem su mediji, pogotovo oni iz BiH, niz puta pisali kao istaknutom sljedbeniku vehabijskog pokreta koji je otišao kao borac u krvavi građanski rat u Siriji, a uz to ima deblji kriminalni dosje u BiH, osuđivan je i za delikt zbog kojeg će se procesuirati u Rijeci.

 

Lice Muradifa Hamzabegovića i dalje se nalazi na tjeralici Interpola, kao člana kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem ljudi. U napisima u bosanskohercegovačkim medijima posljednjih godina Hamzabegović je često puta istican kao sljedbenik vehabizma, islamskog pokreta u BiH. Vjeruje se da su vehabije, koje imaju svoje džemate u nizu gradova i mjesta u BiH, organizirale slanje dobrovoljaca za Islamsku državu u Siriju i Irak, a pretpostavlja se da se tamo za IS borilo ili bori više stotina bosanskohercegovačkih vehabija.

 

Ostatak teksta čitajte na portalu Novi list OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI