Šef misije za BiH Nadeem Ilahi potvrdio

Nakon povećanja akciza na gorivo, stiže nova tranša MMF-a: Evo koliko novca dobija Bosna i Hercegovina...

Front 23.12.17, 12:23h

Nakon povećanja akciza na gorivo, stiže nova tranša MMF-a: Evo koliko novca dobija Bosna i Hercegovina...
Po ispunjavanju niza uslova, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačit će sredstva Bosni i Hercegovini u iznosu od približno 76 miliona eura, saopćeno je nakon posjete misije MMF-a Sarajevu u periodu od 19. do 22. decembra, prenosi Anadolu Agency (AA).


Posjeta je upriličena da bi se razgovaralo o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).


Šef misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi izjavio je da su osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane.


Po ispunjavanju niza uslova, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda.


- Vlasti su već ispunile nekoliko uslova tokom proteklih mjeseci. Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, rekao je Ilahi.

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI