Slučajnost ili propust?

Ko je kriv za različite verzije tekstova zakona o akcizama: Jedni krive lektore, drugi sekretarijat Vijeća ministara

Front 22.12.17, 11:48h

Ko je kriv za različite verzije tekstova zakona o akcizama: Jedni krive lektore, drugi sekretarijat Vijeća ministara
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak podvukao je da je neko sigurno odgovoran i da za to mora i odgovarati

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Safet Softić mišljenja su da je do različitih tekstova seta zakona o akcizama na srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku došlo zbog propusta u zajedničkim službama, gdje su lektori bili obavezni pregledati tekstove, ali da postoje i drugi odgovorni te da ovo pitanje treba istražiti.

 

Međutim, zamjenik predsjedavajućeg Bariša Čolak tvrdi da to što se desilo nije samo slučajnost i da se ne radi samo o propustu.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Softić danas je novinarima u Sarajevu kazao da se nisu upuštali u istragu o tome ko je napravio grešku, ali da je, po njemu, jasno da je osnovna greška u različitim tekstovima kada je u pitanju verzija na srpskom jeziku, napravljena u sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

 

Oni su, pojasnio je, bili obavezni da lektorišu i "ujednače" tekst zakona.

 

- Naravno, i unutar dva doma postoje obaveze lektora da provjere ove zakone i mislim da je kada je PSBiH u pitanju, ovo pitanje trebalo uputiti i sekretarima domova koji su odgovorni i nadležni za ovo pitanje - dodao je Softić.

 

No, kako je rekao, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto potpisat će ove zakone koji će biti objavljeni u Službenim novinama i stupit će na snagu.

 

- Koliko će biti problema u primjeni ovih zakonskih projekata, u ovom trenutku ne znam, ali ukoliko bude bilo, Vijeće ministara će sasvim sigurno reagirati - kazao je.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak podvukao je da je neko sigurno odgovoran i da za to mora i odgovarati.

 

- Ovo ne treba postati pravilo i treba sankcionirati one koji su napravili ovako veliki propust. Sada je pitanje na koji način otkloniti ovaj propust, a na to se pitanje mora vrlo brzo naći odgovor - istakao je.  

 

Međutim, treba insistirati na odgovornosti tako da bude jasno da se ovakve stvari uistinu ne smiju više događati.

 

Novinarima se obratio i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić koji je kazao da, shodno poslovniku Doma naroda, kao predsjedavajući ima obavezu da postojeće tekstove zakona koji su u različitim sadržajima uputi, zajedno s predsjedavajućom Predstavničkog doma Borjanom Krišto, na objavljivanje u Službeni glasnik.

 

 - To radim s jednom dozom zadovoljstva, imajući u vidu da se time stvaraju pretpostavke da zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH, za koju smatram da će dodatno biti ojačana, možda čak i presudno ovom činjenicom da su u pitanju različiti tekstovi na različitim jezicima, a u vezi s istim zakonima - rekao je Tadić.

 

On smatra da je do greške došlo vjerovatno zbog neažurnosti službenika koji nisu dovoljno obratili pažnju na detalje te da su takve verzije došle do šefova odjeljenja.

 

- Nakon toga odlaze do pomoćnika ministara i na kraju dođe do ministra koji to stavi na  Vijeće ministara, gdje se trguje većinom, a ne sadržajima - smatra Tadić.

 

Po njemu, poražavajuća je činjenica da se o tom zakonu raspravljalo skoro godinu dana, a da, kako je rekao, niko nije pročitao taj zakon.

 

Upozorio je da nije poznato kako će kreditori reagovati, jer je u pitanju zakon koji je "neprimjenljiv".

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI