Nakon što su SAD uložile veto na prijedlog rezolucije o Jerusalemu

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o samoopredjeljenju Palestinaca: Sedam zemalja glasalo je PROTIV

Front 20.12.17, 10:27h

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o samoopredjeljenju Palestinaca: Sedam zemalja glasalo je PROTIV
Mansour je rekao da se ovo uvjerljivo glasanje desilo samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na prijedlog rezolucije o Jerusalemu u Vijeću sigurnosti, te da to ima poseban politički značaj

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija većinom glasova je usvojila rezoluciju kojom potvrđuje pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje.

 

Stalni posmatrač UN-a u državi Palestini, ambasador Riyad Mansour u utorak je za WAFA-u kazao da je 176 zemalja članica glasalo za tu rezoluciju.

 

Sedam zemalja je glasalo protiv rezolucije, uključujući Sjedinjene Američke Države i Izrael, dok su četiri zemlje bile suzdržane.

 

Mansour je rekao da se ovo uvjerljivo glasanje desilo samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na prijedlog rezolucije o Jerusalemu u Vijeću sigurnosti, te da to ima poseban politički značaj.

 

- Svijet odbija novi američki stav o Jerusalemu, što povećava izoliranost te zemlje jer je ona odlučila stati na stranu države okupatora, na stranu Izraela, kršeći tako relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti - izjavio je Mansour.

 

On je također istakao da će Generalna skupština u srijedu glasati o rezoluciji kojom se određuje pravo palestinskog naroda na suverenitet nad njegovim prirodnim resursima na okupiranim teritorijama, uključujući u okupiranom Jerusalemu.


Glasanje o reozoluciji o Jerusalemu će biti održano u četvrtak, dodao je.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI