'Mreža I' počela u ranim jutarnjim satima

18 uhapšenih u velikoj akciji MUP-a ZDK

Hronika 20.12.17, 07:57h

18 uhapšenih u velikoj akciji MUP-a ZDK
Ove aktivnosti predstavljaju nastavak policijskih akcija kodnog naziva "MREŽA" i "MREŽA I"

 

U nastavku operativne akcije "Mreža I" policijski timovi MUP-a ZDK lišili su slobode 18 osoba tokom obavljanja pretresa i izvršnih radnji na 26 lokacija, od kojih su dvadeset tri na području Grada Zenica, dvije lokacije u Maglaju i jedna u Zavidovićima.

 

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu preduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje su djelovale organizirano i koje se sumnjiče za vršenje krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije.

 

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak ranijih policijskih akcija u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih osoba je lišen slobode, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

 

Tokom provođenja operativne akcije "Mreža I" kompletirani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv petnaest osoba kojim je zadokumentirano osamdeset osam (88) krivičnopravnih radnji, a u vezi neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

 

Postoje osnovi sumnje da su osobe, koje su meta akcije, u proteklom periodu vršila krivična djela u vezi neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, na način da su planski i organizirano djelovale na području Grada Zenica i šire, te na osnovu prethodnih dogovora nabavljale opojnu drogu, vagale, pakivale i pripremale je za uličnu prodaju, razradile međusobnu komunikaciju, posredovale u prodajama, prenosile i skrivale opojnu drogu na njima poznatim lokacijama, te na taj način, s namjerom sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno stavljale u promet opojne droge.

 

U današnjoj akciji slobode je lišeno 16 osoba iz Zenice i po jedna osoba iz Maglaja i Zavidovića, koji će uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predate na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

 

Aktivnosti u okviru akcije "Mreža I" se poduzimaju pod nadzorom i u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra saradnja s drugim policijskim agencijama u BiH, kao i dobra saradnja s policijom Austrije i SR Njemačke, u smislu razmjene operativnih i obavještajnih podataka.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI