čak je i humor 'tripartitan'

Nigdje kao u BiH se tako odlučno ne ismijavaju vlastiti apsurd i beznađe: Ali, ovdje je i satira 'nacionalna izdaja'!

Nedjeljni magazin 19.12.17, 12:49h

Nigdje kao u BiH se tako odlučno ne ismijavaju vlastiti apsurd i beznađe: Ali, ovdje je i satira 'nacionalna izdaja'!
Nigdje u svijetu ne postoji takva odlučnost u ismijavanju vlastite tragične stvarnosti, kao što je to slučaj u BiH

 

Izvor: Al Jazeera

Piše: Mirza Skenderagić



U brdovitom dijelu Zemlje, postoji višestoljetna država koja se zove Bosna i Hercegovina, a koju poput sjene vječno prati tragedija, čiju stvarnost najjasnije definiše forma apsurda, a u kojoj se uz pomoć satire ismijava lice i naličje vlastitog mentaliteta. Nigdje u svijetu ne postoji takva odlučnost u ismijavanju vlastite stvarnosti, kroz historiju često ispunjene tragičnošću i opštim beznađem, kao što je to slučaj u BiH.

 

S druge strane, rijetko gdje na planeti Zemlji, čovjek bez ikakvog pogovora prihvata nametnute stereotipe te ih predaje u ruke satire, kao što to radi Bosanac i Hercegovac.

 

Prilagođavajući se savremenom dobu i 21. stoljeću, čovjek u BiH je kreirao svojevrsne humoristične i satirične stranice koje su ubrzo postale najpopularniji sadržaj na društvenim mrežama. Nakon svakog političkog, sportskog, kulturnog, društvenog događaja u BiH, slijedi komentar na staričnim stranicama među kojima se izdvajaju one izmimno duhovite i kreativne, ali i one s povremeno uvredljivim sadržajem koji je po pravilu usmjeren na ismijavanje nacionalnih opredjeljenja.

 

satira-bih

 

Nakon Srbije i Hrvatske, svojevrsna „poplava“ satiričnih stranica i portala, zahvatila je i BiH te su se gotovo kao „na traci“ počeli izmjenjivati nazivi Šatro.info, Satiranje, Sarajevo365, a zatim i Nadrealistički integracionizam, Relevantna razina duhovitosti, Istaknuti Bošnjaci u okvirovima s cvjećnim dezajgnom, Raja sa biroa, Budi kao Šaban, Dnevna doza natprosječnog Bošnje, Sumljam, itd.

 

Eventualne razloge za iznimnu popularnost humorističnih i satiričnih portala, grupa i stranica koje svoj prostor za djelovanje pronalaze na društvenoj mreži Facebook, navodi psiholog, istraživač i komentator političke situacije u Bosni i Hercegovini Srđan Puhalo: „Pošto nemamo humoristično-satirične emisije u mejnstrim medijima sasvim je očekivano da se traže alternativni kanali, a to je najlakše i najjeftinije na internetu. Ipak, humor je ozbiljan posao i pitanje je koliko satirični portali u BiH imaju novca i vremena da se ozbiljno pozabave ismijavanjem nase svakodnevnice. Poseban problem u svemu tome jeste što ne postoji univerzalan humor u BiH, i on je podjeljen po etničkim principima. Kad ismijavaš nekog našeg političara, to se opaža kao napad na njega i njegov narod i tako za sva tri naroda. Također, kada živiš u vremenima koja su sudbonosna, istorijska i presudna za opstanak našeg naroda, bilo kakva zaje×ancija na svoj račun, pogotovo ako je dobra i istinita, opaža se kao izdaja svoje nacionalne grupe, udar na njen identitet, homogenost i budućnost, a odatle do etikete izdajnika kratak je put“.

 

Više o potojećim satiričnim stranicama i sadržajima u BiH čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI