FOTO/ Članovi UKK 'Švicarac' ponovo protestuju

Štediše blokirale šaltere 23 poslovnice Addiko banke u Sarajevu, Tuzli, Prijedoru, Mostaru, Bihaću...

Hronika 16.12.17, 12:48h

Štediše blokirale šaltere 23 poslovnice Addiko banke u Sarajevu, Tuzli, Prijedoru, Mostaru, Bihaću...
Korisnici kredita kojih u BiH ima 9.802, od čega 6.100 u Federaciji BiH, zbog naglog porasta vrijednosti švicarskog franka od 2011. godine, suočeni su s time da im se rata kredita i uduplala. Do sada su 24 korisnika počinila i samoubistvo

 

Više od 50 članova Udruženja „UKK Švicarac BiH“ u 11 sati blokiralo je danas rad poslovnice „Addiko banke u BiH“, u sarajevskom naselju Alipašino Polje, javlja Avaz.

 

Okupljeni članovi kazali su da je ovo njihov zadnji vapaj nadležnima za spas, jer su godinama u dužničkom ropstvu.

 

- Od 11 do 13 sati, do kada radi banka, blokirat ćemo sve šaltere. Niko od klijenata neće moći doći. Mi smo primorani na ovakve poteze, jer smo ostavljeni sami da se borimo protiv bezakonja i nepravde – kazao je za „Avaz“ Kemal Duraković, predsjednik ovog udruženja.

 

Kako je najavio Duraković danas će biti blokiran rad 23 poslovnice ove banke i u ostalim bh. gradovima. Tako je kazao da njihovi članovi blokirat šaltere ove banke u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Prijedoru kao i u drugim bh. gradovima gdje ova banka posluje.

 

Podsjećamo, korisnici kredita kojih u BiH ima 9.802, od čega 6.100 u Federaciji BiH, zbog naglog porasta vrijednosti švicarskog franka od 2011. godine, suočeni su s time da im se rata kredita i uduplala. Do sada su 24 korisnika počinila i samoubistvo.

 

Za okončanje agonije traže pomoć od države, s obzirom da im je banka počela uzmati stanove. Tako je od početka samo ove godine deložirano 30 korisnika kredita. Očekuju da Parlament FBiH što prije donese Zakon o konverziji CHF kredita u KM.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI