Strogi zakoni u El Salvadoru

UN: Zgroženi smo 30-godišnjom zatvorskom kaznom za ženu koja je rodila mrtvo dijete

Hronika 15.12.17, 18:12h

UN: Zgroženi smo 30-godišnjom zatvorskom kaznom za ženu koja je rodila mrtvo dijete
El Salvador od 1997. godine ima jedan od najstrožijih zakona kojim se kažnjavaju žene koje su izvršile abortus ili se sumnjiče da su pomagale u izvršenju abortusa

 

Tridesetogodišnja zatvorska kazna za ženu u El Salvadoru koja je rekla da je njeno dijete mrtvorođeno je užasna, kazala je u petak glasnogovornica UN-ove agencije za ljudska prava Liz Throssell.

 

Žalbeni sud San Salvadora u srijedu je potvrdio zatvorsku kaznu za Teodoru Vasquez, koja je 2008. godine proglašena krivom za teško ubistvo zbog smrti njenog djeteta koje je umrlo prethodne godine, podsjeća agencija Reuters.

 

Tužioci su naveli da je Vasquez zadavila bebu nakon rođenja. Njeni advokati tvrde da je ona imala zdravstvene probleme usljed kojih je beba mrtvorođena.

 

El Salvador od 1997. godine ima jedan od najstrožijih zakona kojim se kažnjavaju žene koje su izvršile abortus ili se sumnjiče da su pomagale u izvršenju abortusa.

 

- Apsolutno je zaprepašćujuće, zapanjujuće, užasno, da se ove žene u biti osuđuju jer su imale spontani pobačaj, rodile mrtvo dijete. U osnovi one se osuđuju zato što su žene, zato što su izgubile dijete i zato što su siromašne - izjavila je Throssel, dodajući da je još najmanje 41 žena osuđena na sličnu kaznu tokom protekle decenije.

 

- UN nije upoznat da li u El Salvadoru ima žena iz bogatijih krugova koje su kažnjene po istom zakonu - kazala je Throssell.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI