HAMDIJA ABDIĆ TIGAR ZA DEPO PORTAL

Ja sam čist kao Una i drago mi je da ovo 'pakovanje' nije prošlo na sudu

Front 12.12.17, 19:02h

 Ja sam čist kao Una i drago mi je da ovo 'pakovanje' nije prošlo na sudu
Vijest o današnjem puštanju čuvenog komandanta odjeknula je u Krajini možda i snažnije nego li sama informacija o njegovom jučerašnjem privođenju. U razgovoru za DEPO Portal urađenom neposredno nakon puštanja na slobodu, Hamdija Abdić Tigar ističe da nije bilo ni potrebe za privođenjem, ali i da je čitav proces u ovom slučaju u protekla 24 sata vođen vrlo korektno i profesionalno
 
 
Kantonalni sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužilaštva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru i drugima pripadnicima 502 vieške brigade Petog korpusa u sudskom predmetu ubistva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu. 
 
 
Vijest o puštanju čuvenog komandanta odjeknuli je u Krajini možda i snažnije nego li sama informacija o njegovom suđenju.  Hamdija Abdić Tigar, uprkos određenim kontroverzama oko njega u dijelu medija, uživa među Krajišnicima veliki ugled i zato su današnji događaji u Bihaću u velikoj žiži.  Popularni Tigar se smatra jednim od najzaslužnijih komandanata za velike uspjehe Petog korpusa na ratištima Krajine, a čuvenoj akciji „Tigar“ slomio je pobunjeničke snage Fikreta Abdića u ljeto 1994. godine. Danas je on općinski vijećnik (SDA) u Bihaću.
 
O današnjim događajima za DEPO Portal on kaže:
 
 
- Nisam ni očekivao ovo privođenje. Istraga o ovome o ovome slučaju traje već 22 godine i nikad nisam bio u postupku. Tek u posljednje dvije godine, vjerovatno pod pristiskom dijela medija,  iznenada sam stavljen u postupak, iako nije bilo nikakvih dokaza o tome. Tako je bilo u današnjem čitanju optužnice, sve su neke insinuacije, bez bilo čega konkretnog i činjenično opipljivog. Drago mi je da ovo pakovanje protiv nas sud nije prihvatio".
 
 
Bez obzira na ovo privođenje i negativan publicitet u vezi jučerašnjeg privođenja, Abdić ističe da vjeruje u sud i pravdu:
 
 
„Ja sam ovdje čist ko Una. Danas sam dobio za to potvrdu kod našeg pravosuđa. U suštini, nije bilo ni potrebe za privođenjem. Svaki dan prolazim pored zgrade suda i uvijek sam im dostupan. Ali, želim da naglasim da je čitav proces juče i danas vođen vrlo korektno i profesionalno.
 
 
hamdija-abdictigar
 
 
 Vladimir Šantić je nestao 9. marta 1995. Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Šantić je jedan od osnivača HDZ-a u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke.
 
 
Zanimljivo je da Tužilaštvo USK ovaj predmet ne tretira kao ratni zločin, nego kao krivično djelo ubistva.
 
 
(DEPO Portal/ad)
BLIN
KOMENTARI