Entitetska premijerka

Željka Cvijanović: Primanja u Srpskoj bi bila veća da nije bilo blokada u Sarajevu

Front 12.12.17, 08:49h

Željka Cvijanović: Primanja u Srpskoj bi bila veća da nije bilo blokada u Sarajevu
Ona je rekla da bi voljela da se porodiljska naknada može izmiriti za svu djecu koja su rođena posljednjih pet godina, ali da to nije moguće

 

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izjavila je da bi povećanja primanja u Republici Srpskoj bila i veća da nije bilo blokada u Sarajevu.

 

Cvijanović je rekla da je opredjeljenje da porodiljske naknade funkcionišu, kao i da je iz opozicionih redova čula da kažu da je to predizborna mjera Vlade ili premijera.

 

"Oni znaju da nisu zaustavili tih 748 miliona, od čega bi 250 miliona bilo direktno u budžet Republike Srpske, da je ova mjera bila planirana za početak 2017. godine i trebalo je najmanje godinu dana ranije da stupi na snagu, ali su upravo te partije koje danas nude tako neka divna, nerealna rješenja, to zaustavile", istakla je Cvijanović sinoć za RTRS.

 

Prema njenim riječima, nije to jedina stvar, navodeći da će penzije biti povećane za 17,5 odsto sa povećanjem planiranim sada.

 

"Bilo bi ono i veće da nije bilo takvih problema i takvih blokada u Sarajevu gdje upravo učestvuju SDS, PDP i NDP i u kontinuitetu blokiraju sredstva koja su namijenjena Republici Srpskoj", dodala je Cvijanović.

 

Ona je napomenula da će sa dodatnih dva odsto, koliko je planirano povećanje za porodične i lične invalidnine, biti ostvareno oko 16 odsto povećanja u okviru nekoliko godina i da bi to povećanje moglo da bude bolje i veće da nije bilo tih blokada.

 

"Ako treba da dam politički odgovor na takav politički zahtjev kakav je dolazio od predstavnika PDP-a, onda moram da kažem - `Vi niste smjeli da blokirate sredstva za Republiku Srpsku i za njene građane. Pošto ste ih vi blokirali, baš vi nemate pravo da nešto predlažete`", navela je Cvijanović.

 

Prema njenim riječima, na to imaju pravo "oni koji su se trudili zajedno sa Vladom i računali i definisali mjere i gledali koji su to realni rokovi". "Oni koji su planirali na koji način da ojačamo nas kao Republiku, naš javni sektor, ali isto tako sve ono drugo što je važno i relevantno u društvu", dodala je entitetska premijerka.

 

Ona je rekla da bi voljela da se porodiljska naknada može izmiriti za svu djecu koja su rođena posljednjih pet godina, ali da to nije moguće. 

 

Cvijanović je rekla da se uvodi mjera koja će u prvoj godini značiti dodatnih 16 miliona izdvajanja i da će u narednim godinama i više značiti. 

 

"Sad počinjemo sa implementacijom. Ja mislim da to treba da se pozdravi. Pri tome sam rekla da mi treba da se bavimo i bavićemo se i onim porodiljama koje su sada u okviru tih 12 ili 18 mjeseci za treće dijete, one koje imaju sada bebe, a nezaposlene su majke. Ali, ja ne podnosim da se jedna toliko dobra ideja i da se, u krajnjem slučaju majke, zloupotrebljavaju, da im se daju lažne nade", naglasila je Cvijanović.

 

Ona je navela da od PDP-a slušala objašnjenja da jednokratne pomoći za treće i četvrto dijete treba da budu veće nego što su sada, dvije hiljade-dvije i po hiljade maraka. 

 

"Ja sam rekla da se ne slažem i da treba da budu 100.000 KM. Mislim da svaka majka treba da dobije 100.000 KM kada rodi treće i četvrto dijete, a ne 600 ili 450, ali ja znam da su to nerealne stvari. Lako je njima sjediti i pričati `ja bih dao ovo ili ono`", rekla je Cvijanovićeva. 

 

Ona je upitala što to nisu dali dok su bili na vlasti i što neku od ovih mjera nisu kreirali ranije. 

 

"Nama pričaju kako su imali veći broj zaposlenih, nisu imali veći broj. Ove godine mi imamo rekord od kad postoji Republika Srpska, više od 260.000 zaposlenih. Pričali su da je bilo bolje stanje, u ovom ili onom. Nije, najniža pokrivenost uvoza izvozom bila je u njihovo vrijeme, kretala se oko 38 odsto. Sad je 71 odsto. Kako je ono bilo bolje nego ovo", upitala je Cvijanović.

 

Ona je upitala koliko je prije bilo radnika koji su bili prijavljeni i dobijali plate. "To je bilo vrijeme kada su cvjetale firme `tašna-mašna`. Jedva smo se izborili sa tim što su oni promovisali i pustili da funcioniše u tom periodu. I sad drže predavanje", rekla je Cvijanović.

 

Predsjednik Vlade RS je rekla da iz opozicije nikada nisu ponudili nijednu konzistentnu i dobru mjeru. "Oni su odavno opozicija i ja znam da su nestrpljivi, znam da su nervozni zbog toga. Ali, izvinite, ja nemam vremena da na to obraćam pažnju na taj način", istakla je Cvijanovićeva. 

 

Prema njenim riječima, za Vladu je relevantno šta misle socijalni partneri. 

 

"Sa našim socijalnim partnerima smo pregovarali, pričali. Čula sam da se bune iz opozicije što se budžet ne razmatra u nacrtu pa ćemo onda doći do prijedloga", navela je Cvijanovićeva. 

 

Ona je rekla da su budžet i program reformi duže od mjesec dana razmatrani sa socijalnim partnerima na koje se te mjere odnose. 

 

"Mislim da smo time ispoštovali formu i javnosti i tranparentnosti", rekla je Cvijanović.

 

Ona je dodala da jedino Republika Srpska, osim na Vladi, u parlamentu usvaja ove dokumente i pri tome organizuje konsultacije sa socijalnim partnerima. 

 

"To samo mi radimo zato što nam je stalo da vidimo šta ti ljudi misle o tome. Da li ono što mi hoćemo da kreiramo realno, da li oni prepoznaju svoje potrebe u okviru toga i šta možemo mi uraditi i ako nismo prepoznali potrebe da ih uključimo unutra", rekla je Cvijanovićeva. 

 

Ona je istakla da je zadovoljna i da je učestvovala godinama i kreiranju mnogo budžeta i ekonomskih politika, ali da nikada nije bila ovako pozitivna astmosfera. 

 

"Nikada nismo toliko zajedno nastupali. Mi se ne slažemo svi o svemu, ali svi razumiju šta mi pokušavamo sada da napravimo i znaju da su dio te priče i da su dio jačanja institucija, da su dio jačanja naše ekonomske slike i žele da budu dio toga i naše socijalne sfere. Mislim da smo mi zajedno proizveli ove dokumente", rekla je Cvijanović.

 

Ona je dodala da je njima "beskrajno zahvalna". "Znam da su i oni zahvalni meni zato što je ovo otvorena vlada u koju oni uvijek mogu da dođu i razgovaraju i onda kad ima i kad nema televizijskih kamera. Zam mnoge zahtjeve koji su godinama bili, nije bilo to da neko neće da ih izvrši, nego možda su bili nedovoljno shvaćeni", rekla je Cvijanović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI